Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personnummer på minuten

Snart ska våra nyfödda medborgare inte hinna dra många andetag innan de får sitt personnummer från Skatteverket. Det ska minska risken för förväxling av bebisar.

– Det är helt obegripligt att detta inte har gjorts förut, säger Erik Normann, barnläkare på Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala, till Dagens Medicin.

I dag tar det några dagar innan de nyfödda barnen, cirka 100 000 i varje årskull, tilldelas sin unika sifferkombination. Det kan skapa problem i de fall där nyfödda snabbt behöver vård, och därmed en journal som flyttas mellan olika avdelningar eller rentav mellan olika sjukhus.

Alla barn får visserligen ett tillfälligt reservnummer, men eftersom olika sjukhus ger olika reservnummer är risken för förväxlingar uppenbar. Två barn kan mycket väl få samma provisoriska siffror och det tillfälliga numret måste dessutom bytas ut när personnumret kommer.

Enligt Normann har förvirringen lett till bland annat att provsvar har skickats fel och att fel barn har kallats till operation.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Skatteverket och flera av landstingens leverantörer av journalsystem har därför kommit överens om en ny nationell IT-lösning som gör att barnen kan få sitt permanenta personnummer blixtsnabbt, redan innan navelsträngen har klippts eller inom 60 sekunder. Systemet ska fungera fullt ut om cirka ett år, skriver Dagens Medicin.