Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Forsbergs applåder gav mig rysningar i hela kroppen

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Idrottshyllningen

Alla galor har sin alldeles egna speciella höjdpunkt, och det är inte ofta som det är den på förhand förväntade. Förra året var det 82-åriga Irma Johansson och 80-åriga Britt Strandberg (två av tre från OS-guldlaget på längd i Squaw Valley 1960) som stod för kvällens charmigaste inslag på Idrottsgalan när de stal showen under Bragdmedaljutdelningen. I år var det hyllningen av hockeyhjältarna Peter Forsberg, Mats Sundin och Niclas Lidström. Jag var själv på plats och när alla kring borden reste sig upp och applåderna inte ville ta slut fick jag rysningar i hela kroppen. Vi är dåliga på att hylla våra idrottshjältar här hemma i Sverige, men de senaste åren har vi blivit allt bättre. Fler och fler tröjor hängs upp i sport- och ishallar, Kungsträdgården bokas allt oftare och den hyllning som gjordes i Globen för en vecka sedan var galans absolut bästa och populäraste inslag. Det var mäktigt att se våra kanske främsta spelare genom tiderna tillsammans igen, och jag älskade hyllningen i hyllningen. Det vill säga Peter Forsberg fina tal till sina lagkamrater. Detaljerat och överraskande bjöd han på ögonblick som inte många kanske visste om när det gällde deras relation och matchavgöranden. 

Det är ju ingen hemlighet att Peter Forsberg växt till en gigant även utanför hockeyarenan men jag imponeras ändå ständigt av hans vältalighet och hans sätt att alltid säga rätt saker vid rätt tillfälle. Tänk att det kunde bli en sådan man av den spoling som 1994 ville dra på domaren Börje Johansson en smäll… 

2. Susanna Kallur

Jag har tappat räkningen på hur många comebacker hon gjort, men trots att jag innerst inne inte trott att hon någonsin skulle kravla sig tillbaka känner jag hoppet spira igen efter helgens lopp. Första starten på ett år, direkt sverigeetta på 60 meter, snart comeback i landslaget och siktet på Rio. Jo tametusan – jag hoppas igen!

3. Britta Johansson Norgren

Hon slog igenom som "Chock-Britta" när hon nästan tog Sverige till en OS-medalj i damstafetten i Turin 2006, men i dag det "Outstanding-Britta" man pratar om. Skidtjejen som tog VM-silver i stafett 2011 har i år blommat ut som världens bästa damlångloppsåkare. I söndags blev det tredje raka segern i rad i Ski Classics när hon vann klassiska Marcialonga över 7 mil och jag häpnade över hennes styrka framför tv:n. Britta stakade målmedvetet och när värsta konkurrenterna fick saxa uppför de sista backarna stakade östersundstjejen oavbrutet på och knäckte dem en efter en utan en min. Det var oerhört imponerande att se. Outstanding liksom.

4. Hanna Öberg

Just när jag hade lagt skidskyttesporten i malpåsen för några år framåt så dyker det plötsligt upp ett löfte som sprider ljus i spåret. Piteåtjejen Hanna Öberg, boende i Östersund, blev historisk när hon som första svenska någonsin vann dubbla guld på JVM. Tränare Pichler som tränat Hanna i två år kan ha en ny storstjärna på gång. Målet är hemma-VM i Östersund 2019 men efter den här helgen är det kanske dags att testa Hanna i världscupen redan den här säsongen?

5. Jonna Sundling

Och apropå juniorer… Visserligen saknades sprintdrottningarna Stina Nilsson och Ida Ingmarsdotter men Jonna tog ändå en imponerande seger på SM-sprinten. Kalla hade inte en chans. Bara en sån sak.

6. Handbolls-EM

Åtta totalt och en OS-kvalplats i bagaget. Det får ändå ses som godkänt av ett ungt och orutinerat landslag. 

7. Cykelskandalen

Veckans värsta är belgiska Femke van den Driessche som ertappades med en motor (!) i cykeln under U23-VM i cyclocross och nu riskerar att bli avstängd på livstid samt att betala 9 miljoner i böter. Fusket går tydligen i släkten. Brorsan Niels avtjänar redan en dopningsavstängning. Vad är det man säger? Släkten är värst?

Pamela Andersson