Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petersvik: Där stad möter berg och hav

Bilden från Södra Berget vill förmedla något av det bästa Sundsvall har att erbjuda: Mötet mellan stad, berg och hav. Grönområdet i mitten är Petersvik med en 1,5 kilometer lång naturlig havsstrand mellan Ortvikens pappersbruk och Tunadalshamnen. Det pågår en debatt om Petersvik, låt oss repetera förutsättningarna.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ett alternativ är kommunens planer på en logistikpark. Korstaberget sprängs bort, och grönområdet förvandlas till ytor för hamnverksamhet och lager. Som följd blir hela kuststräckan från Ortviken till Alnöbron stängd för allmänheten.

Ett annat alternativ kan vara att logistikparken infogas i Tunadalshamnen och området norr om. Då blir Petersvik kvar som resurs för ett attraktivt Sundsvall, till exempel för rekreation och turism, gärna ihop med Tjuvholmen. Det ger en rejäl besparing. En logistikpark i Petersvik skulle ”gå ihop” först efter flera decenniers drift, medan ett bevarat och utvecklat Petersvik kan förverkligas med relativt små investeringar.

Logistikparkens förutsättningar har ändrats sedan starten. Planerna bygger på en kraftig expansion av Ortviken, men istället väntar nu en minskning, så det finns goda skäl för ett omtag.

Tanken med logistikparken är god. En terminal där väg-, järnvägs- och sjötransporter möts, vilket ger miljövinster. Men det finns osäkra faktorer, exempelvis de planerade triangelspåren i Bergsåker och Maland, med oklarhet när de kan byggas. Vidare är miljöprövningen inte genomförd, och där finns frågetecken. Dessutom växer det nu fram logistikparker lite överallt, och konkurrensen gör projektet i Petersvik lite chansartat. Vi riskerar att skapa ett ”svart hål” i kommunens ekonomi.

Den historiska bebyggelsen i Petersvik har kommunen tillskansat sig genom tvångsinlösen på diskutabla grunder, och invånarna har tvingats att flytta. Därmed har det uppstått ett nolläge vad gäller husen. Om planerna ändras kan husen vara kvar, och med nya användningar kan de bli tillgängliga för alla.

Slutligen landskapsbilden: Logistikparken medför hårdgjorda ytor stora som stenstaden, omgivna av stängsel och höga bergsskärningar. Stora containerkranar skulle bli nya, dominerande inslag. Petersvik är fel plats för sådant. Petersvik är en resurs som vi vill behålla och utveckla för alla.

Jag har inga personliga intressen i Petersvik. Mitt engagemang bottnar i ”bra för Sundsvall”. Fjolårets debatt fick mig att inse hur stort området är, och vad det kan betyda för stadens framtid. Det nära mötet mellan stad, berg och hav är en av Sundsvalls unika kvaliteter, som bidrog till att jag en gång flyttade hit.

Torbjörn Lindgren, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel