Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petersvik får nu jämnas med marken

Kampen om Petersvik är nu över.

På torsdagen kom beskedet från regeringen:

Kommunen får tvångsinlösa fastigheterna och kan därmed riva samtliga byggnader i hela området.

Förvandlingen av Petersvik till en containerhamn har vållat många känslor.

Framförallt har många boende i området kämpat för att behålla sina fastigheter.

Fram till hösten 2011 lyckades Sundsvalls kommun göra upp med ett 25-tal fastighetsägare om inlösen.

Men med tio fastighetsägare blev det dock aldrig någon uppgörelse och i slutet av året togs beslut om att vända sig till regeringen med begäran om tvångsinlösen, eller expropriation som det formellt heter.

Sedan dess har turerna varit många, protesterna högljudda och inte minst har reaktionerna varit starka mot att flera gamla anrika hus ska jämnas med marken.

På torsdagen kom så regeringen med besked i frågan, där Stefan Attefall (KD) var föredragande minister:

"Regeringen medger expropriation av ett antal fastigheter i Korsta."

Ett beslut som nu var långtifrån överraskande eftersom Länsstyrelsen i form av statens förlängda arm ställt sig bakom en tvångsinlösen.

Från regeringens sida poängteras också att i generella beslut kring expropriationsärenden så tar regeringen enbart ställning till huruvida kommunens ansökan uppfyller lagens krav och om det finns en översiktsplan som stödjer ansökan.

I samband med de tidigare uppgörelserna med fastighetsägarna gjordes en värdering av fastigheterna samt ett 25-procentigt påslag på summan.

Inlösen av samtliga hus – inklusive de som nu regeringen gett klartecken till – beräknades 2011 kosta runt 70 miljoner kronor. Bara ett enda hus kostade över 9,3 miljoner kronor att lösa in.

Långtifrån alla pusselbitar har dock fallit på plats vad gäller att förvandla Petersvik till en containerhamn/kombiterminal.

Bland annat krävs att Trafikverket bygger två triangelspår (Bergsåker och Maland) samt att kommunen fattar beslut om att göra investeringen, som sedan tidigare fått en prislapp på över en miljard kronor.

Besked om det senare väntas vid fullmäktige i juni.