Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petersvik har alltid varit tillgängligt för alla i Sundsvall

Angående Kenneth Fahlbergs krönika Petersvik har aldrig varit en oas för den gemene Sundsvallsbon, ST 20/12.

Precis som du i din krönika beskriver ditt första besök på Petersvik, hur du fascinerades över att det kunde finnas ett så stilla och lummigt område här, är det många Sundsvallsbor som genom åren upptäckt och fascinerats av detsamma!

Allt har varit tillgängligt för alla och envar i Sundsvall! Det har varit liv och rörelse här och inte ett stängt område som några vill göra gällande. Folk har besökt badplatsen, simskolan, kaféet, campingplatsen och fotbollsplanen. Här byggdes även fritidshus under 1920-30 talet samt att det tillkom åretruntbostäder. Kampen om att bevara alla dessa bostäder med uppvuxna vackra trädgårdar har pågått länge, en kamp som växt sig allt starkare med tiden.

För Plus-kunder: Nytt ordbråk om Petersvik – över avslöjande av förseningsnota: "Ett rent hot"

Du undrar också hur mycket som gjordes för att locka Sundsvallsbor och turister till Petersvik. Ingen har hållit området hemligt på något vis. En skylt om campingen fanns uppsatt vid infarten till Heffners vid Norrmalm under lång tid. Sundsvalls kommun och museet har på flera och olika sätt beskrivit området som en kulturhistorisk plats med oerhört stort värde och platsen har även omskrivits i dagspressen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Tråkigt att du inte vetat om Petersvik förrän vid millenieskiftet. Fotbollsplanen besökte vi redan under 1970-talet då min son spelade med IFK Sundsvall. 

Det är väl ofta att vi, gemene man, är dåliga på att turista på hemmaplan och många områden förblir obesökta trots att man ”bott här i trakten hela sitt liv.” Petersvik har varit och är en fantastisk plats att vistas på.

Vi ska vara rädda om det som är kvar av vår stadsnära kust och vi ska vara rädda om havet! 

Rädda Petersvik!

Ewa Eriksson

Läs också:

En ny biogasanläggning är lika dumt som följetongen med Petersvik

Stenstan blev ett ansikte utåt medan sköna Petersvik riskerar att bli ett ödeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel