Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Flyktingbarn får inte stämplas som vuxna

De medicinska åldersbedömningarna av asylsökande tycks lämna en hel del övrigt att önska. Svenska Dagbladet har i en serie artiklar belyst hanteringen och den bild som framträder väcker oro.

Samtliga delar i Svenska Dagbladets artikelserie finns att läsa här [+]

En rättsläkare som undertecknat hundratals utlåtanden om asylsökandes ålder, säger sig nu inte kunna stå för det han har skrivit under (SvD 6/1).

I höstas avslöjade tidningen att andrahandsutlåtanden av medicinska åldersbedömningar gick i strid med Rättsmedicinalverkets egna resultat. Av de första 20 fall som rättsodontologen Håkan Mörnstads företag bedömde gick 17 emot det utslag som tidigare hade gjorts (SvD 30/11).

Det har även framkommit att Mörnstad varnade regeringen för metodens brister redan i april 2016 (SvD 18/12), och Andreas Schmeling, en av Sveriges ledande experter har riktat allvarlig kritik mot metoden (SvD 14/12). Rättsläkaren Tommie Olofsson har vittnat om en känsla av olust: "jag känner mig smutsig att delta i någonting som är både moraliskt och vetenskapligt tvivelaktigt" (SvD 21/12).

I diskussionen om de ensamkommande och behovet av åldersbedömningar har den emotionella laddningen varit stark och debattens fokus har förändrats över tid. Mycket som en gång var oanständigt är i dag betraktat som rimligt – eller åtminstone tolererbart för stunden.

När opinionsbildare och makthavare nu finner sig till rätta i tidsenliga "vi har varit naiva-analyser", samtidigt som de slutna gränsernas vänner njuter av sitt tolkningsföreträde, kan det vara värt att påminna om att diskussionen om metodernas tillförlitlighet ingalunda är ny. Under hela resans och strömkantringens gång har det uttryckts en oro för att systemet med åldersbedömningar skulle bli just rättsosäkert.

En slutsats vi bör dra av Svenska Dagbladets granskning är att rättssäkerhetsperspektivet aldrig får falla ur medvetandet. Att ensamkommande som tros vara myndiga åldersbedöms är fullt rimligt, för vi kan inte ha en ordning där alla fritt får välja sin egen ålder, men när larm om brister och systemfel kommer bör de tas på största allvar.

En rättsstat kan inte behandla individerna godtyckligt. Och det alldeles oavsett åt vilket håll själva godtycket för stunden slår.

SvD:s granskning är angelägen och den borde väcka större politiskt intresse än vad den hittills har gjort. Advokaten och samhällsdebattören Viktor Bankes uppmaning förtjänar att citeras och begrundas: "Läs hela granskningen och nämn sedan en annan grupp som detta skulle kunna drabba utan nationellt ramaskri."