Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pia Niemi målar in konsten i skolan

Siv är en tant som åker flakmoppe och har barn som kompisar. Hennes hund Johansson är en latmask. Siv & Johansson finns i böcker skrivna och ritade av Pia Niemi i Sörberge. I hennes illustrationer slår den svenska barnbokskonsten igenom, ända från Elsa Beskow. Samtidigt är hon helt Pia Niemi.

Världen hungrar efter bilder och tycks kunna svälja hur många som helst. Vardagen, liksom cyberrymden, vimlar av film, foto och roliga gubbar.
Också läroböcker för de lägre klasserna är numera försedda med ambitiösa och ofta konstnärligt goda bilder, vid sidan av alla troll, nallar och blommor som guidar barnen genom lärandets labyrint. Och alla dessa motiv har någon suttit och tecknat eller målat.
Pia Niemi är en sådan Någon.
I ett litet rum inrett i indisk stil, med ritbord, tusch, akvarellfärger och dator för animationer, håller hon till med sina bilder och numera också texter. Hon designar också logotyper, broschyrer, hemsidor och förpackningar, men mest är det böckerna som stiger fram.
När jag var liten kunde läroböcker ha slarvigt ritade bilder utan färg. Jag var så besviken.
Det ska vara lustfyllt att lära sig. Jag har hört folk säga att de blir glada av mina bilder. Så vill jag ha det. Jag skulle inte kunna måla Munchmotiv hur mycket jag än försökte.
Ångest är måhända inte hennes grej, men konst är det i hög grad. I sina småteckningar har hon en rak, enkel stil. En serie naturböcker om blommor, djur, insekter och svampar sjuder av arvet från Beskow och inte minst från Lena Andersson, hon med Maja-böckerna.
Och när Pia Niemi både skriver och illustrerar, som i serien om Siw & Johansson, kan hon ösa på med roliga detaljer utan att vara i första hand pedagogisk. Sivs spökhus sneda gavlar, vingliga granar och plirande korp tangerar Svens Nordströms humor.
Många av de böcker hon gör är bredvidläsningsböcker, som köps i första hand av skolan men kan vara rent skönlitterära ändå. Och både Nordström och Andersson tillhör Pia Niemis egna favoriter. Men trots inspirationen är det alltid ändå Pia Niemi som kommer ur pennan.
Jag får mina bilder i huvudet och jag går på dem. Jag har väl livlig fantasi: drömmer alltid tydligt och jämt i färg.
Organisationen Svenska Tecknare tycker alltid att det är kul när vi medlemmar visar oss på kansliet, för personalen har sett ens teckningar och säger att de alltid stämmer med personligheten. Det är som med handstilen.
Pia Niemi kommer från Skelleftetrakten och var som gymnasist inställd på kemiteknik, men hamnade i stället i Umeå på en reklambyrå för teknisk illustration. Tecknat och målat hade hon gjort hela sitt liv.
När hon träffade sin man och bodde i Luleå gick hon en tvåårig konstutbildning. Genom kontakter i läromedelsbranschen började hon få uppdrag där. Och så har det hållit på.
Nyligen kom Språkboken, ett språkträningsprogram för yngre barn med rim, ramsor och övningar samt massor av Niemibilder. Fem böcker har hon både tecknat och skrivit, bland andra Jag längtar efter mormor. Den börjar: Min mormor var stark, sträng och väldigt snäll. Nu är hon väldigt död.
Den borde jag sälja till begravningsbyråer, säger Pia Niemi till sig själv.
Då och då kommer det bilder från hemikring. I en trafikkalender som gick ut i jätteupplaga fanns hennes egen katt, liksom miljöer som Sörbergeborna kände igen. Som skoltaxin.
Han som körde blev så glad så han ville ha ett eget exemplar, säger Pia Niemi.
Men bilder kan också födas ur noggrann research.
När jag ritade vårblommor var det mitt i vintern. Då gick jag till biblioteket och jämförde många olika bilder för att få allt rätt. Insekterna fångade jag så många jag kunde och hämtade resten från böcker.
Närmast under våren ska Siv & Johansson ut på fyra nya äventyr.
Siv är rätt godtrogen. Det är egentligen ungarna som står för förnuftet. Siv är också kompis med Rut, som har en husbåt. Johansson är mest lat. Han sitter gärna på en skateboard och tycker att livet går ut på att äta.
Jag tyckte det var så många gubbar i böcker, så jag ville slå ett slag för tanterna, säger Pia Niemi.
Hon trivs med sin tillvaro, men fick hon fantisera ihop sitt drömjobb skulle det vara ett där hon kunde involvera andra, några att brainstorma med.
Och så vill jag göra något med fantasi och fakta blandat. Något riktigt stort och vackert, säger hon.