Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pia Niemi vill skapa glada bilder

Bildbarnboken "Mormor & Morfar" har precis kommit från tryckeriet. Författaren är Cecilia Rihs. De skojiga illustrationerna har Pia Niemi i Timrå gjort.

– Jag hoppas att barnen ska bli glada av mina teckningar, säger hon

I småföretagshuset vid E4, Timrå, sitter illustratören och formgivaren Pia Niemi. Hon är extra glad. Visst har hon gett ut egna böcker tidigare, nio stycken läshjälpsböcker, men "Mormor & Morfar" är speciell.

- Det är min första bilderbok. Jag fick uppdraget för ett år sedan, så det är så roligt att få hålla i den färdiga boken, säger Pia Niemi och bläddrar.

Hon har faktiskt inte sett den färdiga boken i tryck. Däremot har hon ägnat åtskilliga timmar åt att måla illustrationerna med akvarellfärg, och att formge hela boken i sin dator.

Det var förra året som Vilda bokförlag kontaktade henne och skickade över författaren Cecilia Rihs manus.

– Det var så roligt att börja tänka i bilder. Jag är duktig på att fantisera ihop saker, säger Pia Niemi.

Och det behövs. "Mormor & Morfar - Älgfångardagen och andra busigheter" kräver ett lekfullt sinne. De två är mycket lekfulla karaktärer som ser mängder med roliga och tokiga saker som de kan göra varje dag. Författaren har inspirerats av sin mormor och morfars påhittighet.

– Cecilia Rihs hade en del egna tankar om hur Mormor och Morfar skulle se ut. Sedan har jag hittat på egna saker. Jag tycker det är roligt att rita humör, säger Pia Niemi och håller upp en akvarell där Mormor ser ut som ett åskmoln och är jättegrinig.

– Det är också kul att rita en massa små detaljer i bilderna. Det är kul för barnen att hitta nya saker varje gång de läser boken, säger hon.

Pia Niemi skissar först sina bilder med blyerts och för över dem till ett akvarellpapper. Konturerna fyller hon i med vattenfast tusch och färglägger sedan figurerna med vattenfärg.

I en av teckningarna sitter Mormor och Morfar och äter i köket på kvällen. De har ljus i kaktusen, köksredskapen hänger från ett älghorn och på gardinstången sitter en fågel.

– Det ser ut så hemma hos mig – ibland. Men jag har plockat en del saker från vänners hem. Och så är vår förra och nuvarande katt med, berättar Pia Niemi.

Landskapet som de äldre "tokstollarna" färdas i är inte Medelpad, för Pia Niemi målar det som hon tycker om.

– Det här är en skön kontrast till de läroböcker som jag gör. I dem måste allting vara tydligt och illustrationerna får inte missförstås. Här har jag fått flippat ut. Gör jag en bild som man inte blir glad av så jobbar jag vidare, för det jag vill är att barnen ska bli glada när de ser mina bilder, säger Pia Niemi.

Hon har drivit egen illustrations- och formbyrå i 20 år. Hon är född i Byske och jobbade på en reklambyrå i Umeå innan hon flyttade till Luleå. Där gick hon en konstlinje. 1992 flyttade hon till Timrå, där hennes man är född.

Pia Niemi har bland annat illustrerat och formgett en lärarhandledning till förskoleklasser. Nu är hon precis klar med en arbetsbok för sexåringarna.

– Det är kul att göra allting, men just nu är det roligt att få hålla i den nya boken som jag har jobbat med i ett års tid, säger Pia Niemi.