Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pichler tydlig: "finns bara en som har chans på pallen" - tar in experthjälp

Wolfgang Pichler rör om ordentligt i leden, inget nytt där. Men nu tar skidskyttetränaren hjälp i jakten på framgång. Och i hans ögon finns bara en som kan stå på pallen i vinter: Fredrik Lindström.

– Med damerna kommer vi inte att nå några resultat den här säsongen. Vi hoppas naturligtvis, och jobbar på, att få fram en stjärna som kanske kan mäta sig med Magdalena Forsberg, Helena Ekholm och Anna Carin Zidek, säger Pichler till SportExpressen.

Förutom Fredrik Lindström finns några talanger som är på tillväxt och hoppas kunna bli redo inför VM på hemmaplan 2019. Men även om det är en dyster bild som Pichler målar upp finns det gott hopp.

– Det finns potential och är långt ifrån lika illa som det var 2002 när Magdalena la av. Då såg det mörkt ut och ganska många här i Sverige ville dödförklara sporten. Men vi reste oss och ska göra det igen, menar Pichler i intervjun.

Nu berättar han att han tar hjälp av gamla hjältar för att kunna inspirera den yngre generationen. Han har därför varit i kontakt med Magdalena Forsberg, Helena Ekholm och Carl Johan Bergman. Och de är entusiastiska över att få ge något tillbaka till sporten. Magdalena Forsberg, som har två OS-brons och 13 VM-medaljer varav sex guld, bor i dag i Bergeforsen i Timrå. Hon var länge Sveriges bästa skidskytt och har säkerligen mycket att bidra med när det gäller att inspirera yngre förmågor.

– Det är många unga i dag som är på väg upp, och självklart vill jag ställa upp och hjälpa till och berätta om mina erfarenheter, förklarar Forsberg för SportExpressen.

– Vi har inte lagt fast formerna än, men det är tänkt att vi ska vara med och berätta hur det är att vara skidskytt i den absoluta världstoppen och vad som krävs för att nå dit. Skidskyttet gav mig så mycket, nu är det dags för mig att försöka ge något tillbaka, fortsätter hon.

Även Helena Ekholm från Sollefteå, före detta skidskytt och trefaldig VM-guld-medaljör som i dag håller till nära nationalarenan i Östersund, håller med sin före detta kollega.

– Jag ställer gärna upp om det är något Pichler vill ha hjälp med. Jag har mycket att tacka förbundet och Wolfgang för, så jag är inte främmande för att bidra med mina erfarenheter. Det kommer att handla mycket om att prata med och stötta de åkare som är på väg att ta kliv uppåt. Förklara hur det är att ta steget från anonymiteten till pallen, säger hon.

Carl-Johan Bergman, som var på toppen av sin karriär mellan 2007 och 2012, och även han har flera VM-medaljer på meritlistan vill hjälpa till för att svenskt skidskytte ska kunna växa igen:

– Det jag kan ge handlar om mentorbiten och prata om mina upplevelser. Jag finns här om det skulle vara något. Skidskyttet har varit mitt liv och jag är tillgänglig om man behöver mig nu också, konstaterar Bergman.

På söndag börjar världscupen i skidskytte i Östersund och pågår i en veckas tid. Det återstår att se om Pichlers spådom slår in.

Läs mer:

Nya Stjärnskottet får inte chansen direkt i världscupen: "Vi måste vara smarta"

Missnöjet bubblade när Pichler beordrade vila

Guldkorn finns men ge dem tid