Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pierre Boulez "var en av de stora"

Den franske kompositören och dirigenten Pierre Boulez har avlidit, 90 år gammal.

– Han har betytt väldigt mycket för väldigt många personer, säger den svenska operastjärnan Ann-Sofie von Otter.

"För alla de som kände honom och uppskattade hans kreativa energi, hans konstnärliga rigorositet, hans öppenhet och generositet, kommer hans närvaro att fortsätta vara levande och intensiv", säger kompositörens familj i ett uttalande via Paris filharmoniker.

Pierre Boulez avled i den tyska staden Baden-Baden där han var bosatt, uppger familjen enligt AFP.

Den världsberömde kompositören och pianovirtuosen var en gigant i Frankrikes musikliv, och har kallats en av de mest inflytelserika personerna inom den samtida musiken.

Som dirigent var han flitigt anlitad på båda sidorna om Atlanten, och var även känd för att vägra använda dirigentpinne utan dirigerade istället med händerna. Boulez föredrog ofta moderna kompositioner, och under det tidiga 60-talet tröttnade han på konservatismen i det franska musiklivet och lämnade landet till förmån för Tyskland.

Ann-Sofie von Otter arbetade med Boulez vid ett flertal tillfällen, bland annat i USA och hos Wienerfilharmonikerna i Österrike. Enligt henne genomgick Boulez en stor förändring i sitt skapande, från att vara sparsmakad, stram och intellektuell till att få en större acceptans för flera sorters musik.

– Det många kanske inte känner till är att han var väldigt rolig. Vi fnissade mycket i studion när vi arbetade tillsammans, säger von Otter till TT.

Under 70-talet ledde Boulez BBC:s symfoniorkester och var även chefdirigent för New Yorks filharmoniker.

Boulez egna kompositioner utmärkte sig för att vara svårspelade, vilket bland annat visas i det kända verket "Le marteau sans maitre", som var influerad av surrealistisk poesi.