Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pigg romsk Balkanmusik

Almamia lilla scen
Romsk musik från Balkan
Orientexpressen: Dan Lundberg, klarinett, Ismet Lolic, dragspel och Bo Nordenfelt, kontrabas

Regeringen har utlyst 2012 till romskt kulturår, och då passar det bra att Sundsvall just fått sin (förmodligen) första romska kulturförening, bildad av romska ungdomar i Nacksta. Det passar också bra att gruppen Orientexpressen gästar Almamia - tyvärr dock utan sångaren Zlatko Jevremovic, som inte kunnat ta sig hem från Serbien. Nu blev det enbart instrumental musik, och den går heller inte av för hackor.

Den romska musiken, resandefolkets musik, har förstås rest runt och blandats med värdländernas. Inte minst är den tätt invävd i Östeuropas folkton, som ungersk czardas och den rytmiskt udda, snabba musik vi förknippar med Balkan. Där var många romer musiker i äldre tider, eftersom yrket var ett av få de inte var utestängda från.

Orientexpressen kom i gång lite trevande, men allt eftersom värmen steg lät det allt snabbare, svängigare och säkrare. Klarinetten, klangligt mer lik folkmusikens skalmejor än en klassisk klarinett, kretsar ständigt kring de orientaliska, överstigande tonstegen; drillar, fräser, vibrerar och "åker" på tonen på ett sätt som ger starkt uttryck. Dan Lundberg spelade också på en mjukt fågelkvittrande flöjt gjord av ett mässingsrör, och både han och dragspelaren Ismet Lolic har rejäl fart på fingrarna.

Här fanns tangorytmer - till exempel i ett sångbart stycke efter Ismet Lolics pappa - lugna, spänningsmättade partier med stilla borduntoner under en melodi som bubblade och fladdrade kring några centraltoner, och snabba låtar där melodin slank och kanade över ett golv av knixiga, sugande rytmer. En låt efter gruppen "De glada zigenarna", gick i niotakt, om jag räknade rätt, med snårig harmonik och fart så det ryckte i benen; extranummer var en hypersnabb tretakt. Och nästan alltid slutar det tvärt, avklippt, som om flödet kunde ha pågått i evighet.

Trots den lite klagande melodiken är det muntert, energiskt, piggt. Kanske är ett romskt kulturår precis vad vi behöver i oktoberrusket.