Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pigge skapade sitt eget jobb

Korv, sill, tunnbröd eller en förgasare till en moped. Det hänger på var och när Per-Olof "Pigge" Claesson från Alby dukar upp på sitt bord när han kuskar runt som "torghandlare" i mellannorrland.
Det här är hur kul som helst, säger han.

Det är inte så många år som Pigge åkt runt som torghandlare på julmarknader och motormarknader, eller bara ställt sig vid en bensinmack eller affär någonstans.

Att jag började med det här ganaka enkelt. Det fanns inga jobb så jag tänkte att jag får prova på det här, berättar Pigge.

Och de som känner honom menar att det var ett bra val.

"Han är bra att prata och bra på att sälja" är det allmänna omdömet.

Under de år som gått har han utvecklat verksamheten. Från en vanlig enkel skåpbil och ett vanligt kassaskrin har det blivit både kylaggregat och kassaapparat.

Jag bytte buss för en tid sedan till en med ett skåp med kyl och nu har jag också en kyldisk med mig. Allt för att det jag säljer ska ha rätt temperatur, när jag är ute.

Samtidigt som det blev kassaapparat började Pigge kunde också kunderna börja betala med kort.

Man måste hänga med i tiden. Det är väldigt många som inte har kontanter på sig, men däremot kort. Och vill man göra några affärer då måste man kunna ta emot kort, säger Pigge med ett leende och skjuter fram toppluvan längre fram i pannan.

Dagarna fram till jul kommer det att bli goda affärer menar Pigge.

Då vill man handla godsaker till jul. De varor som jag säljer kommer från olika håll i landet. Sillen kommer från Haparanda till exempel. Sedan är det produkter från Jämtland och Luleå.

Men det är inte bara mat som Pigge säljer.

Ibland byts kyldisken ut mot reservdelar till mopeder och annat.

Jag brukar åka på veteranmarknader också. Det är minst lika kul, som det här man träffar människor får prata och göra affärer.

Några fantasiinkomster blir det inte när han åker runt.

Jag skär inte guld med täljkniv om någon trodde det. Men jag kan leva på det här och det räcker för mig, säger Pigge Claesson och skär upp smakbitar för att locka till köp.