Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pilgrimscentrum tar form i Selånger – siktar på en miljon vandrare till 2021

En maskinhall reser sig nedanför prästgården i Selånger.
Nybygget är inte bara en praktisk detalj utan även första etappen i planerna på ett pilgrimscentrum och nytt turistmål i Sundsvall.
– Så här nära har vi aldrig varit, säger Bror Holm, kyrkoherde.

Annons

Under veckan som gick fick Selånger församling besök av biskop Eva Nordung Byström och stiftsstyrelsen för Härnösands stift. En arkitektvisning stod på dagordningen – inte varje dag i en lada på landet.

– Sundsvall fyller 400 år 2021 och då hoppas vi att vi att vi är klara, säger Bror Holm.

När han visar den röda ladan, som inom de närmaste åren kan komma att återuppstå som ett upplevelsecentrum och en plats för andlighet och ro, fortsätter han och berättar:

– Vi behöver inte ett pilgrimscentrum för att pilgrimer ska komma, men för att kunna ta emot alla.

Själv kom Bror Holm till Selånger 1980, samma år som pilgrimsvandringen mellan Selånger och Trondheim firade 950 år. Den 564 kilometer långa leden är den vandring som vikingen Olav Haraldsson ska ha gjort 1030, enligt berättelsen om kristnandet av Norge. Han hade tillbringat året i Kiev, som var ett andligt centrum i Östeuropa, och målet var att återta makten. Själv stupade han vid slaget i Stiklestad den 29 juli, men helgonförklarades som martyr året därpå, som S:t Olav.

– Själv hoppas jag att få sluta här i Selånger som jag började, med pilgrimer, säger Bror Holm.

Byggandet av maskinhallen kan vara ett tecken på att han är på god väg. Församlingen har satsat tre miljoner kronor på nybygget och planprojekteringen, men finansiering av pilgrimscentrat saknas. Bror Holm hoppas på EU-medel.

– Då vill vi förstås få med kommunen i det här projektet. På turistsidan är man väldigt intresserade av vad vi håller på med, säger han och fortsätter:

– Bygdeutveckling är också ett viktigt område för kyrkan. Det handlar om att skapa förutsättningar för att leva på det bygden ger.

Under 2015 har 100 pilgrimer tagit ut sitt pilgrimspass efter att ha vandrat hela S:t Olavsleden. Bror Holm siktar högre och skojar inte när han säger att målet är att en miljon pilgrimer ska ha vandrat längs leden till 2021.

– Helst hade jag sett att vi hade haft det här klart i går, säger han.