Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pinheiro: Jag vill reda ut ett missförstånd

Replik på till Föräldrarådet vid Lucksta förskolor, ”Vi vill ha besked, vad är er tanke?”, ST 18 november 2015

Lucksta föräldraråd har farhågor gällande den nya budgeten för skolan. Föräldrarna frågar oss i barn- och utbildningsnämnden vad vi vill med förskolan. Jag ska försöka svara på det.

Oron i insändaren handlar om besparingar på förskolan. Här vill jag redan nu reda ut ett missförstånd: Vi gör inga besparingar på förskolan i Sundsvall – tvärtom. I vår senaste Mål- och resursplan är vi tydliga med att det är de yngre åldrarna – framför allt förskolan – som behöver de största satsningarna. Därför har vi också prioriterat skolans yngre åldrar i budgeten. Vi i den politiska majoriteten i Sundsvall tror nämligen att det är i ung ålder som grunden för en bra utbildning sätts, därför lägger vi nu ökade resurser för de yngre barnen.

En annan oro uttrycks från föräldrarådet över att barngrupperna kommer öka. Vi ser, liksom föräldrarna i Lucksta, många fördelar med mindre barngrupper. Vi tror däremot inte att ett maxtak på barngruppernas storlek är rätt väg att gå, utan är snarare rädda att det kan vara kontraproduktivt. Vi vill att barngruppernas storlek ska utgå från barnens behov. Vissa grupper kanske behöver vara större och vissa mindre. I stället för att stirra oss blinda på siffror vill vi ha möjligheten att kunna bedöma från fall till fall, allt för att varje barn i våra förskolor ska få en så bra upplevelse av sin förskola som möjligt.

Jag och resten av den politiska majoriteten har höga ambitioner för Sundsvalls skolor. Det har varit en tuff tid på det ekonomiska planet, men vi jobbar på högvarv för att bryta denna trend och lägga våra resurser där de som mest behövs.

João Pinheiro (S)

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel