Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pinheiro vill satsa på yngre eleverna – sparar på gymnasiet

Barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro (S) har ett förslag till budget för 2016.
Det innebär en ökad skolpeng för förskolan och grundskolan, men mindre pengar till gymnasiet.
– Vi har gjort omfördelningar som gör detta möjligt, säger han.

Annons

Läs också: Nytt tufft sparpaket drabbar skolan: "Hittar ingen annan lösning".

I det budgetförslag som tjänstemännen tagit fram ska förvaltningen spara 65 miljoner kronor till 2016. Bland annat höjs inte skolpengen med de 47 miljoner som ett högre elevantal motsvarar.

På onsdag ska frågan avgöras i barn- och utbildningsnämnden. Men på ordförande João Pinheiro låter det som att sparförslaget inte kommer att bli verklighet.

– Vi ska presentera vårt förslag där vi omfördelat pengar och där skolpengen ska höjas, säger Pinheiro.

Men det handlar inte om en höjning på 47 miljoner som krävs för det högre elevantalet. Pinheiros förslag riktar sig till gruppen han beskriver som "de yngre barnen".

– Skolan kommer få totalt 73,7 miljoner kronor mer i skolpeng jämfört med i år. En del är att vi höjer skolpengen i förskola och grundskolan med drygt 25 miljoner, säger han.

Gymnasieskolan däremot drabbas hårdare av Pinheiros förslag.

– Deras skolpeng kommer vi att sänka med omkring fem miljoner kronor, säger han.

Vad är det ni omfördelar?

– En sak är att omförhandla våra hyresavtal gällande fastigheterna. Totalt sett betalar vi 310 miljoner i hyror per år och vi hoppas sänka det med tre-fyra procent. Vi planerar att spara på den centrala administrationen som ska ut i verksamheten. Sedan så handlar det om statsbidrag som vi inte hade räknat med som vi nu får.

Pinheiro kommer att presentera detta på nämndsmötet på onsdag.

– Jag är betydlig nöjdare i dag än för några veckor sedan när första förslaget presenterades, säger han.

Oppositionen har ännu inte bestämt en slutgiltig plan.

– Skolan har hela tiden varit en prioriterad verksamhet för oss. Nu ska vi sätta oss ner och diskutera och vi kommer inte att gå med på det här förslaget. Som arbetsgivare håller kommunen på att bli en riskfaktor för våra anställda. En lösning är att vi borde äska mer pengar i fullmäktige, det låter rimligt. Är budgeten underfinansierad, så är det inget annat att göra, säger Elin Nilsson (M).