Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pinuppan Bettie Page har avlidit

Bettie Page, en av världens mest fotograferade kvinnor, är död. Den berömda amerikanska fotomodellen och pinupartisten Bettie Page blev 85 år, rapporterar BBC News.

Nashvillefödda Bettie Mae Pages karriär startade när hon porträtterades av en amatörfotograf i New York 1950. Därefter hamnade den före detta sekreteraren Bettie Page i allas blickfång, när hon blev en av de första fotomodellerna i Playboy.

Hennes svarta hår och röda läppstift, utmanande poser och åtsmitande korsetter gav henne stor framgång under 50-talet. Bettie Page syntes överallt, på affischer och stora utvikningsbilder i tidningarna.

Genom sin image fick Bettie Page också stor betydelse för den sexuella revolutionen på 60-talet. De mer vågade bilderna på henne inspirerade också den spirande bondagescenen, samtidigt som många reaktionära i USA upprördes.

I slutet av 50-talet drog sig Bettie Page tillbaka, blev djupt religiös och drabbades av psykiska besvär. Hon var gift tre gånger men fick aldrig några barn.

På senare år har intresset för Bettie Page vuxit sig allt större och hon har blivit en klassisk 50-talsikon. Hennes liv har skildrats i flera filmer, däribland Bettie Page: Dark angel (2004) och The notorious Bettie Page (2005).

Jag tänker på henne som en anmärkningsvärd dam, en ikonisk figur inom popkulturen som influerade den moderna sexualiteten och modetrenderna. Hon hade en enorm inverkan på vårt samhälle, säger Playboys grundare Hugh Hefner. (TT Spektra)