Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piratpartiet behövs i svensk politik

Ett parti som inte fått tillräckligt mycket uppmärksamhet vare sig inför valet till EU-parlamentet eller efteråt då det visade sig att de förlorade sina två mandat, är Piratpartiet. Att partiet åkte ur parlamentet är problematiskt. Parlamentarikerna Christian Engström och Amelia Andersdotter har alltid varit tillgängliga för väljarna och även informerat om vad som händer i EU, på ett lättillgängligt sätt. De har trots minimalt intresse från media och övriga politiker aldrig tröttnat på att kämpa och försöka lyfta sin viktigaste fråga – den om ett fritt internet. Ett internet som är öppet, tillgängligt för alla, och fritt från statlig övervakning. De har varit en viktig källa till kunskap i parlamentet, där internetfrågor – precis som i många andra delar av samhället – ofta omgärdas av stor okunnighet. Tekniken som inte är ny längre är trots detta fortfarande svårbegriplig för många, men ännu svårare tycks det vara för många att förstå den nya kultur som växer fram på internet. En kultur som förändrar människor och deras vardag i grunden, som förändrar allt ifrån hur människor möts på individnivå till demokratiska villkor och spelregler. Piratpartiet har kunskaper om detta, som saknas i, skulle jag säga, alla andra partier med några få enstaka individundantag.

Sverige, inte sällan med Carl Bildt i spetsen, brukar ofta framhålla vårt land som ett av de största och bästa när det gäller internet. Och ja, om vi talar internetentreprenörer som tidigt förstått att använda nätets möjligheter att skapa tjänster och tjäna pengar så är det naturligtvis helt korrekt. Också när det gäller hur pass uppkopplade vi svenskar är stämmer det att vi ligger lite före. Men när det kommer till de stora och viktiga frågorna är jag väldigt bekymrad.

Det handlar inte enbart om frågor som FRA-lagen (som kritiserats av EU) eller om datalagringsdirektivet (Som revs upp av EU-domstolen tidigare i vår).

När Bildt i veckan bjöd in till Stockholm Internet Forum, en konferens där nätövervakning och ett öppet internet stod på agendan, så var inte Edward Snowden välkommen. (Den Snowden som läckte uppgifter från NSA och sedan dess lever i landsflykt från USA.)

Utrikesdepartementet ville inte ha honom här. Frågan är varför?

Svaret på det kanske är detsamma som varför inte Sverige kan lova Wikileaks Julian Assange att inte utlämnas till USA om han skulle komma till Sverige. Sverige vill att han kommer. Han är fortfarande föremål för en brottsutredning i Sverige och åklagaren vill hålla förhör med honom. Hans krav för att låta sig förhöras är ett löfte om att inte lämnas ut till USA. Ett löfte som Sverige inte kan ge honom. Det vore annars enkelt för åklagaren att ta en tur till Storbritannien där Assange sedan flera år befinner sig på Ecuadors ambassad. Förhöra honom om de misstänkta sexualbrotten och åka hem till Sverige igen. Det är också märkligt ur målsägarperspektivet att detta inte har gjorts. De båda kvinnorna som anmält Assange borde ha fått lägga detta bakom sig för länge sedan.

Det är otroligt svårt för Sverige att hävda sig som ett kungarike för pressfrihet och öppenhet på internet samtidigt som personer som Assange och Snowden får asyl i sådana länder som Ecuador och Ryssland, men inte är välkomna till eller kan känna sig trygga i Sverige. Frågan i förlängningen är hur pass trygga vi svenskar kan känna oss i ett samhälle där det tummas på pressfrihetens grundläggande principer så snart frågan flyttas ut på internet.

Orsakerna till detta går det att konspirera kring i evighet, men det tänker jag inte göra. Däremot tycker jag att det är sorgligt att Piratpartiet tappat sympatisörer eftersom de behövs mer än någonsin för att om inte annat vara en nagel i ögat på de etablerade partierna i frågor som rör internet. Många piratpartister sitter också på mycket värdefull kunskap som borde tas tillvara när politiska beslut ska fattas. Det skulle inte skada med ett par Piratpartister i den svenska riksdagen, där de tycks behövas än mer än i EU-parlamentet för att lyfta frågan om ett fritt internet, även om det i dagsläget verkar vara något vi kommer att få vänta på.