Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plan från Umeå fick vända över Sundsvall – piloten blev akut sjuk

Räddningstjänsten larmades på onsdagsmorgonen till flygplatsen i Umeå. Ett plan hade fått vända i luften över Sundsvall efter att förstepiloten blivit akut sjuk.

Räddningstjänsten larmades till Umeå Airport på onsdagsmorgonen när besked kom om att förstepiloten i ett plan från Umeå blivit akut sjuk.

Planet, som lyft från Umeå klockan 07.10 och var på väg mot Bromma, fick vända i luften över Sundsvall. Samtidigt tog andrepiloten över spakarna.

Strax efter klockan 08.00 kunde flygplanet landa säkert vid Umeå Airport. Där väntade en ambulans som förde förstepiloten till Norrlands universitetssjukhus. Styrmannen följde med upp till sjukhuset där piloten undersöktes.

– Det vi har fått veta är att kaptenen är piggare och på benen igen, säger Emma Fogelin på flygbolaget BRA:s pressjour vid 10.30 på onsdagen.

En passagerare berättar att planet lugnt och stilla vände tillbaka och landade i Umeå igen.

– Vi fick sedan kliva av som vanligt och gå in, en ambulans väntade på plattan, säger passageraren.

Katarina Konradsson från Tavelsjö åkte också med planet.

– Jag kände hur planet svängde och sedan meddelades att planet skulle vända om på grund av sjukdom, säger hon.

Hon och flera andra passagerare berättar att det var lugnt och stilla och ingen kände någon oro.

– Det var inget som störde flighten som sådant, allt var väl hanterat. Det är lite tur i oturen att det är två piloter om en bli sjuk. Det ger trygghet och säkerhet, säger Willy Brändström från Umeå som var på väg ned till Stockholm på en konferens.

Det aktuella planet var BRA:s flyg med flightnummer TF257. Passagerarna bokades enligt uppgift om till ett plan som lämnade Umeå klockan 10.00.

JOSEFIN ISAKSSON/VK.se BO WALLIN/VK.se