Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plan till Kramfors ställdes in efter sabotage – förundersökning inledd

På måndagsmorgonen larmades polisen till Gällivare flygplats där ett flygplan saboterats vid ett inbrott. Planet, som skulle till Kramfors, fick därför ställas in.
– Vi har inlett en förundersökning om flygplatssabotage, säger Johan Aittamaa, befäl vid polisens ledningscentral, till Aftonbladet.

Vid klockan 05.30 på måndagen larmades polisen till Gällivare flygplats med anledning av ett inbrott. Ett flygplan som skulle till Kramfors ska ha saboterats vid inbrottet.

Nextjets morgonflyg till Kramfors blev därför inställt.

På vilket sätt som flygplanet saboterats vill polisen inte kommentera.

Tekniker väntas komma till flygplatsen under förmiddagen för att undersöka planet.

– Jag förutsätter att det finns övervakningskameror och de kommer såklart att gås igenom. En hundpatrull ska också dit och söka efter spår, säger Johan Aittamaa till Aftonbladet.

Ingen person har gripits i samband med det misstänkta sabotaget.

Henning Lindberg, presskontakt vid Nextjet, vill inte kommentera vad det är för typ av sabotage det rör sig om.

– Jag kan bara bekräfta att det finns omständigheter som tyder på ett sabotage och därför har vi valt att ställa in flighten. För fler kommentarer så hänvisar jag till polisen, säger han.

Flygplatsen var stängd över natten och det var när personal kom dit på måndagsmorgonen och ronderade området som inbrottet och det misstänkta sabotaget upptäcktes.

Nu har man valt att vidta säkerhetsåtgärder på flygplatsen.

– Vi har stängt luftrummet då vi inte har någon planerad trafik. Nextjet har planerad trafik till kvällen, så vi får se om den går som vanligt. Nu avvaktar vi polisens arbete i det korta perspektivet, säger Michael Gustafsson, flygplatschef på Lapland Airport i Gällivare.

Rör sabotaget flera flygplan?

– Det ryms bara ett plan i hangaren och det är det som det gäller, säger Michael Gustafsson.

Senare under förmiddagen rapporterade SVT Norrbotten att all flygtrafik som skulle gå till och från Gällivare flygplats under dagen nu har blivit inställda. Även postflyg och ambulansflyg kan behöva landa på andra flygplatser.

Vid klockan 09.30 skriver polisen på sin hemsida att platsen är avspärrad och att de jobbar vidare med utredningen. Brottsrubriceringen är i nuläget brott mot luftfartslagen.

Texten uppdateras.