Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer på unik hall

Planer finns för en unik hall för skridskosporter på Gärde.

Gruppen som jobbar för att göra planerna till verklighet är målinriktad.

– Det är en bit kvar, men vårt mål är att det ska bli av. Oavsett om det blir nu eller om fem år, säger projektledaren Stefan Rex.

Ritningar finns. Ni kan se dem här intill.

Planen är en inbyggd bandyplan och en för Sverige unik 400-meterbana, men det ska även finnas plats för ännu en isyta som kan utnyttjas av exempelvis allmänheten då det samtidigt pågår bandyträningar.

Det är i första hand Selånger bandy och Sundsvalls skridskoklubb som jobbar för en ny hall, men det skulle öppna möjligheter även för andra sporter. Som konståkningen och ishockeyn som exempelvis skulle kunna ha teknikträning i hallen.

– Det skulle också öppna isytor för allmänheten och skolor. Båda våra sporter brinner för att ha ut ungdomar på is, speciellt om man bor i Norrland så borde alla få lära sig att åka skridskor, säger skridskoklubbens ordförande Björn Forslund.

Peter Norberg, själv tidigare elitspelare och nu marknadsansvarig i Selånger bandy, pekar också på att närmaste bandyhall i dag ligger i Edsbyn.

– Sundsvall vore en strategiskt bra plats att ha en hall på. Jag tror att det även skulle gynna klubbar på ställen som Söråker, Härnösand, Umeå och Ljusdal. Vi kan säkert få lag att komma hit och boka tider, säger Norberg.

Selånger har allsvensk premiär på lördag.

– Då möter vi Örebro som varit på stor is i två månader, medan vi knappt varit det i en vecka. Förutsättningarna är så olika och det blir extra påtagligt i början av serien, säger Norberg.

Vad skulle då hallen kosta? Summan väntas landa på 40–50 miljoner kronor.

– Men då är det inte bara själva hallen, utan även vissa grejer runt omkring. Själva hallen beräknar vi ska kosta 40 miljoner. Vi har försökt hitta en så billig lösning som möjligt, säger Stefan Rex.

Och berättar mer om själva bygget, där 1100 sittplatser i dagsläget är inplanerade.

– Man bygger en grund, gjuter en betongram runt hela ytan och fäster en tältduk i ramen. Den blåser man upp med hjälp av ventilationsaggregat. Det är ett lufttryck som gör att duken hålls uppe.

Och det håller för exempelvis en snöstorm?

– Ja, i Kazakstan finns sådana här hallar som hållit i vinterstormar och 50 minusgrader. Man har fem ventilationsaggregat, men egentligen behövs bara ett för att hålla duken uppe. Blåser det kraftigt så ökar man trycket, säger Rex.

Finns det liknande hallar i Sverige?

– Ja ,ett antal hockeyhallar och Sollentuna kommun har precis tagit beslut om att uppföra en fotbollshall med denna lösning.

Den nybildade föreningen "Alliansen för isaktivitetens hus" jobbar nu för att få till finansieringen.

– Vi går ut på bred front, ser vad vi kan få för bidrag och vad vi kan få loss för pengar i övrigt, säger Rex.

– Vi har pratat med kommunen och personalen på Gärde. Tyvärr var vi lite sent ute, det lades en investeringsbudget i våras och där är inte det här projektet med. Men man är positiva till förslaget. I största möjliga mån har vi också tänkt hitta alternativa finansieringslösningar, men i någon mån blir kommunen involverad då den äger Gärde.

Björn Forslund:

– Vi pratar inte om om, utan om när vi ska få till en hall. Det är ekonomin som styr. Vi är medvetna om kommunens situation och förstår att vi får dra ihop det mesta själva. Det här känns som en chans för Sundsvall att sticka ut lite.

Extern länk: Här kan du se bygget av en så kallad air dome i Holland.