Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerade att döda sin exflickvän när polisen stormade lägenheten – nu döms mannen

 
Grovt våldsbrott mot kvinna i centrala Sundsvall
Visa alla artiklar

En man i 50-årsåldern trängde sig in i och låste in sig i sin exflickväns lägenhet i Sundsvall.
Därefter radade han upp en hel arsenal av vapen och berättade att han först skulle skära av halsen av henne – sedan sig själv, men polisen stormade lägenheten i sista stund.
Nu döms mannen till sex års fängelse för brotten.

I början av oktober fick polisen fick ett samtal från en anhörig till kvinnan som larmade om att något var på gång – ett samtal som blev hennes livlina.

Inlåst och skräckslagen bevittnade kvinnan hur hennes expojkvän radade upp en rad vapen, bland annat en elpistol, ett slagträ, knivar, skalpeller och en machete. När polisen stormade lägenheten tog expojkvännen ett grepp om hennes hals och de hamnade på golvet där kvinnan drabbades av andnöd.

Polisen lyckades övermanna mannen genom att sticka fingrarna i hans ögon. Mannen greps på plats och åtalades senare för bland annat förberedelse till mord, människorov, misshandel och olaga hot. Vid tillfället hade mannen tagit amfetamin.

Enligt kammaråklagare Staffan Blyberg hade mannen planer på att föra bort kvinnan och sedan döda henne.

– Jag har yrkat på ett längre fängelsestraff, säger kammaråklagare Staffan Blyberg.

Nu döms mannen till sex års fängelse för förberedelse till mord, människorov och misshandel. Domen gäller även narkotikabrott och brott mot strålskyddslagen, vapenlagen och knivlagen. Han frikänns från åtalet om olaga hot.

Han ska även betala 111 470 kronor i skadestånd till den drabbade kvinnan.

I domen framgår det att kvinnan levde i rädsla för mannen och att hon var orolig för sig själv och sina anhöriga. Dådet ska enligt domen ha varit en följd av svartsjuka och besatthet.

Mannen är bosatt i Hälsingland.

Mer från rättegången (för Plus-kunder):► Åklagaren om fängelsedomen mot mannen som planerade att föra bort och döda sitt ex: "Ett unikt fall"

► Hör kvinnans egna ord om skräcken – mannen radade upp vapen och hotade skära halsen av henne

► Pepparspray hade ingen effekt – polisen tvingades använda nödfallsmetod: "Stack in fingrar i mannens ögon"

► Kvinnans egna ord om mordförsöket – mötte ex-pojkvännen i trapphuset: "Han var helt kall i blicken"

► Rättegången inledd: Mordförsöket blev kulmen på en lång tid av upptrappad förföljelse