Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerar storsatsning på bergvärme

Fjärrvärmen har blivit för dyr. Det tycker styrelsen för bostadsrättsföreningen Bosvedjan och funderar därför på att byta ut den mot bergvärme från 250 borrhål.

Bosvedjan är landets näst största bostadsrättsförening med 1033 lägenheter och satsningen kan bli den största i sitt slag i Europa.

– Trots att vi redan har gjort åtskilligt för att sänka energiförbrukningen, så har kostnaderna ändå ökat. Och det beror på att fjärrvärmen för vår del har gått upp kraftigt, säger Dan Söderholm, ordförande i föreningen.

Blir satsningen verklighet – och mycket talar för det – så innebär det en investering på upp emot 80 miljoner kronor.

– Beräkningar visar att vi skulle spara ungefär 70 procent av energikostnaden. I dag är den cirka tio miljoner kronor per år, så det handlar om en besparing på runt sju miljoner årligen, säger Dan Söderholm, ordförande i föreningen.

Det skulle innebära att den stora investeringen betalar sig på 10-15 år. I maj/juni ska den fullständiga kalkylen vara klar och då kan man ta beslut.

Dessutom räknar man med att investeringen ska minska utsläppen av koldioxid med 1 000 ton per år.

Föreningen har lagt ner ett omfattande arbete på att ta fram underlag tillsammans med HSB Mitts energiexpert Hans Dahl. Framför allt tar man hjälp av konsultfirman Enstar, som ägs av O2-gruppen och som jobbar just med energilösningar.

– Jag tycker att man grundar det här på realistiska siffror. Normalt sett råder jag bostadsrättsföreningar att först göra de enkla besparingarna innan man funderar på större investeringar. Men här han man redan gjort allt det, säger Hans Dahl.

Den stora investering man nu funderar på innehåller tre delar.

Det ena är att med hjälp av värmepumpar återvinna frånluften som områdets 178 fläktar nu suger ut. Det skulle spara cirka 30 procent av energiförbrukningen.

Det andra är att satsa på bergvärme genom att borra 250 hål ner till dryga 200 meters djup och bygga en helt ny värmecentral med stora värmepumpar.

– Vi har provborrat två hål och det har sett väldigt bra ut, berättar Dan Söderholm.

Den tredje delen är att köpa in en elpanna för att klara den värsta köldperioden.

Föreningen jobbar nu i första hand utifrån att alla tre delarna ska genomföras, vilket ska ge besparingen på 70 procent. Med en byggtid på ett år skulle anläggningen kunna stå klar nästa sommar.

Kontakter med både kommunen och banker har varit positiva, berättar de.

– Bygglov och banklån verkar inte bli några problem. Och även om investeringen är stor så hoppas vi kunna slippa höja månadsavgifterna för våra medlemmar, säger Dan Söderholm.

– Det är ju för dem som vi vill göra det här. Merparten av de 2 500 som bor i föreningen är pensionärer och vi vill att alla ska ha råd att bo här, säger fastighetsförvaltaren Henrik Bufvers.