Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plats 9: Elias Pettersson

Ett nytt år står för dörren. Men vilka profiler kommer vi att snacka om under 2016? ST har funderat och presenterar tio heta namn.
I dag är det dags för plats nummer nio som är en av de hetaste hockeytalangerna, Timrå IK:s Elias Pettersson.

Annons

Så var 2015 för Elias Pettersson

Ångeprodukten blev den stora hockeysnackisen i Medelpad under hösten. Elias Pettersson fick göra sin första träningsmatch med A-laget i augusti, men den riktiga debuten i Hockeyallsvenskan dröjde efter att en knäskada hämmat honom i början av säsongen. Men när Elias Pettersson fick chansen med A-laget igen i november så tog han den direkt, på sin 17-årsdag. Talangen fick snabbt en stor roll i laget som center och som styrande i power play. Med sin teknik, speluppfattning och underhållande spelstil blev Elias Pettersson en publikfavorit i Timrå Isstadion på rekordtid. Steget till seniorhockeyn hanterade han till synes utan problem och både mål och målgivande passningar kom omgående från Pettersson klubba, även i landets näst högsta hockeyserie.

Redan under våren hade han imponerat i Timrå IK:s J18- och J20-lag och i SM-slutspelet för J18 så var han i allra högsta grad en bidragande orsak till att föreningen tog ett brons. Då började också ledningen kring A-laget få upp ögonen för talangen, vars storebror Emil redan hade slagit igenom och lämnat Timrå IK för Modo.

LÄS MER: Timrålöftet efter debuten i Hockeyallsvenskan: "En bra födelsedag"

LÄS MER: Beskedet från Timråtränaren – stora löftet kvar i A-laget resten av säsongen

Så blir 2016 för Elias Pettersson

Om stjärnskottet får vara skadefri under våren så blir han nyckelspelaren som gör att Timrå IK lyckas knipa en av de åtråvärda playoff-platserna i Hockeyallsvenskan. Dessutom kommer han vara ett självklart namn för förbundskaptenen Torgny Bendelins juniorlandslag som ska spela U18-VM i USA i mitten av april.

Andra klubbar kommer få upp ögonen för talangen, men Elias Pettersson stannar i Timrå och avslutar sin tid på hockeygymnasiet samtidigt som han fortsätter sin utveckling, bland annat genom att bygga på sig något kilo muskler under sommarträningen. Då är han redo att ta platsen som förstecenter från start under nästa säsong och trots sin unga ålder kommer han kunna bära laget mot nya höjder med sin spetskompetens.

Då blir Pettersson också högaktuell för JVM som avgörs i kanadensiska Montreal och Toronto vid årsskiftet och han lär också rankas högt när NHL-scouterna ska lista intressanta spelare inför draften 2017.

LÄS MER: Så blev Elias Pettersson Timrås nya superlöfte – pendlade 22 mil till träningarna

LÄS MER: Timråtalangen hyllas av NHL-scouten: "Han är unik"