Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Playoff-möte i terrorns skugga

Målet för det svenska herrlandslaget är att få spela fotbolls-EM på Stade de France i Paris.
Men det vi i Sverige brukar kalla Zlatan Ibrahimovics hemstad har blivit terrorns hemvist.
Trots attentaten har det dock aldrig varit aktuellt att skjuta upp kvällens playoff mot Danmark.
– De goda krafterna ska segra, säger landslagets kommunikationschef Niklas Bodell.
Erik Hamrén väljer att hålla på sin startelva till 90 minuter före avspark.

EM i fotboll är tänkt att spelas i Frankrike till sommaren. Finalen den 10 juli är planerad att spelas på Stade de France, stadion som var ett av målen för terrorattackerna mot den franska huvudstaden under fredagen den 13 november.

Frankrikes president Francois Hollande var en av de 80 000 åskådarna som hörde explosionerna just utanför jättearenan, där Frankrike spelade mot Tyskland. Flera av explosionerna var självmordsattacker.

Minst 120 personer har dödats i terrorattackerna i Paris, som genomfördes på minst sex platser i staden.

– Det är naturligtvis djupt tragiskt. Det skakar om hela det öppna samhället, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Zlatan Ibrahimovics hemstad är i chock. Alla matcher och andra sportevenemang i Parisområdet i helgen ställs in, uppger den franska nyhetsbyrån AFP.

I kväll är det tänkt att Ibrahimovic ska leda Sveriges landslag i det första av två playoff-möten mot Danmark inför en fullsatt Friends Arena. Det har funnits tvekan om matchen ska genomföras, men på lördagsförmiddagen meddelade Svenska fotbollförbundet att den blir av som planerat. Att skjuta upp matchen var aldrig aktuellt.

– Tvärtom skulle jag nästan vilja säga. Att genomföra matchen är ett sätt att visa att vi aldrig viker oss för terrorismen. De goda krafterna ska segra. Där tror jag att fotbollen har en viktig roll att spela, säger landslagets kommunikationschef Niklas Bodell.

Spelarna i landslaget har tagit del av informationen kring dåden i Paris på egen hand.

– Jag tror inte att någon spelare behöver få någon särskild information. Alla har tagit del av det på sitt sätt. Men vi tycker naturligtvis alla att det är djupt tragiskt.

Zlatan Ibrahimovic spelar som bekant till vardags i Paris Saint-Germain. Niklas Bodell kan inte berätta hur Sveriges lagkapten reagerat på attackerna.

– Det är en fråga som får ställas direkt till honom, säger han.

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger till TT att säkerheten i samband med matchen mot Danmark är förhöjd.

– Från ett från början högt säkerhetsläge har vi skruvat på det lite grann efter en diskussion med polisen och arenaägarna.

Men hur förbundet jobbar med säkerheten vill Karl-Erik Nilsson inte berätta.

– Sådana detaljer går vi aldrig ut med.

Till SVT säger dock förbundets säkerhetsansvarige Anders Sigurdson att man kommer öka antalet visiteringar och göra extra kontroller av området runt arenan.

Via sitt Twitterkonto meddelar fotbollförbundet att förbundskapten Erik Hamrén släpper den svenska startelvan en och en halv timme innan matchstart, och inte vid lunchtid som brukligt.

– På morgonen tog han beslutet att inte släppa den förrän 90 minuter före match, men spelarna kommer som vanligt få reda på den tidigare, säger Bodell till TV4:s Fotbollskanalen.

Danska fotbollförbundets ordförande Claus Bretton-Meye är inte orolig för säkerheten i samband med kvällens playoff.

– Jag litar på att de svenska och danska säkerhetsmyndigheterna har full kontroll på situationen och garanterar de bästa förutsättningarna för laget och våra fans – både före under och efter matchen i kväll och på tisdag, säger han till Ritzau.

Den svenska säkerhetspolisen meddelar att de följer utvecklingen i Paris, men att dåden i nuläget inte har någon bäring på Sverige.