Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plumpt uttalande av Hedenius (S)

Nu när villorna i Petersvik står tomma undrar i alla fall jag som skattebetalare och “delägare” vad kommunen ska göra med de värden som finns kvar där, som till exempel handblåsta fönster, kakelugnar, paneler, takmålningar och så vidare? Det kan väl inte vara så att man låter sådana värden bara förstöras eller plundras? Ska man försöka sälja detta och redovisas detta för medborgarna sedan?

Vad hände med interiörerna i de hus som redan har blivit rivna? (Nya vattenpumpar, vedspisar, fönster, vitvaror med mera). Har kommunen sålt detta eller hamnade det på tippen? Jag kan inte minnas att jag har sett någon redovisning, men finns den så vore det trevligt att läsa den.

Vid måndagens kommunfullmäktige tog stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Hedenius (S) till orda från talarstolen och sade att de anrika husen i Petersvik kan bli majbrasa. Han sa också att om det finns intressenter att köpa saker och ting " fine, räck upp handen". En sådan nonchalans är skrämmande, det är ungefär som att värdena som finns där inte spelar någon roll – eller snarare att pengar inte spelar någon roll.

Jag hoppas att detta bara är ett plumpt uttalande av Hedenius men att kommunen seriöst försöker få tillbaka lite pengar på den här affären, även om det gäller en mindre summa i sammanhanget, annars vore det höjden av ekonomisk arrogans.

JS

Direktsvar från Hedenius (S)

Sundsvalls kommun fick tillgång till husen den 1 oktober. Då påbörjades direkt en kulturhistorisk inventering av husen som inte varit möjlig att utföra tidigare.

Nästa steg blir att i så stor utsträckning som möjligt tillvarata de kulturhistoriska och ekonomiska värdena. Vi utreder just nu hur vi ska kunna göra detta på bästa sätt. En av de möjligheter vi ser över är att sälja husen för flyttning. Under tiden kommer vi att skydda husen i största möjliga mån.

Anders Hedenius

Stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel