Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poesivänner inleder Litteraturscenen

De lever båda i Stöde men kände inte till varandra förrän helt nyligen.
Nu inleder poetkompisarna Anita Jacobson och Linda Ghaderi årets Litteraturscen den 6 juni.

Litteraturscenen vid Akademibokhandeln Vängåvan har blivit ett stående inslag i nationaldagsfirandet.

– Tidigare litteraturscener har ofta utformats som intervjuer. Nu kör vi poesiprogram som invigning. Det är roligt att poesin får en så framträdande roll. Även Bob Hansson kommer ju, säger Anita Jacobson , prisvinnande estradpoet och bofast i Stöde.

Hon har alltid läst sin poesi från scenen, "fyllt den med kropp och röst" som hon säger. Och muntligt framfört har poesin åter fått ett uppsving, inte minst genrer som rap och spoken word.

Också Linda Ghaderi läser gärna sina dikter muntligt. Det är först nyligen som hon gett ut sin första diktsamling, en tunn bok med tolv dikter om vad det är att existera. Titeln är "Pocket poetry for moments of despair" - hon skriver alla sina dikter på engelska. Från e-boksutgåvan går alla intäkter oavkortat till UNHCR, FN:s flyktingorgan.

Hennes historia i Stöde började då hon och hennes man beslöt att flytta till Sverige från Florens, där han undervisade i konst och hon studerade konst och skrev. Euron steg, livet blev dyrare och eftersom Linda Ghaderi har en syster i Nedansjö slog de till direkt när de hittade huset i Västerlo.

– Vi bodde där permanent i två år, under vargavintrarna 2008 och 2009, och huset var helt utkylt, säger hon.

Numera delar de sin tillvaro mellan jobb och ateljé i Stockholm samt huset i Västerlo. Och de är här så ofta de kan.

– Så fort jag är på väg hit känner jag hur axlarna sjunker. Jag kallar det Magiska Medelpad, säger hon.

Den 6 juni är första gången hon läser sin poesi i Medelpad. Engagemanget vid litteraturscenen fick hon efter att hennes syster besökt bokhandeln och i förbigående nämnt för bokhandlaren Lennart Bergström om sin poetsyster i Västerlo. Och så träffade hon också Anita Jacobson.

– Det är så kul att få en poetkompis i byn, säger Anita Jacobson.

Hon har tidigare gett ut diktsamlingarna "De lyckligt lottade" och "Varannan vecka död" som också är estradprogram. Under året kommer "Det kunde ha hänt förr" och hon är redan bokad till Rum för poesi på bokmässan i Göteborg i höst samt för workshops i länet i sommar. Linda Ghaderi besöker också gärna bokcirklar och skolklasser och talar om poesi.

– Jag ser poesin mer som ett konstverk än som litteratur. Då blir det lättare att ta den till sig. Den är en roman i sms-form, en story på några få rader.

– Man kan säkert göra poesi för små barn också, för poesi är ju livet, säger Linda Ghaderi.