Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis, lärare, vård- och omsorgspersonal – vem vill utbilda sig till det?

Vem vill utbilda sig till polis? Ibland samlas hundratals av dem under ett befäl. De får inte användning för sin utbildning utan gör insatser av typ arméförband, som jag ser det. Vem vill nollställd utföra kommandon av någon man kanske inte har förtroende för. Därav poliskrisen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vem vill bli lärare? Har man upplevt en skolklass med högt ljud och avsaknad av arbetsmoral och kanske fått låga betyg – inte vill eller kan hen bli lärare. Därav lärarkrisen. Dessutom har en del lärare mer betalt. En gammal orsak till splittring.

Vem vill jobba i vården? Ja, med fördel de som är anställda som stafettpersonal. De behöver inte veta hur arbetsplatsen ser ut och de behöver inte kunna kontinuiteten i vården. Allt är nytt, även patienten. Arbetstiden kan de själva styra och de har bra betalt.

Vem vill utbilda sig för att ta hand om de gamla och kanske dementa? Det är framtidens krisgrupp. I dag sliter grupper av undersköterskor med bra kompetens och mål att sköta om de gamla. Men vem vill utbilda sig till detta tunga och ibland otacksamma jobb men dålig lön? Dessutom har det framkommit att låg lön och tungt jobb resulterar i ett kortare liv. Kanske inte bara kortare utan även åtskilligt kortare aktivt liv eftersom det leder till att man blir utsliten och fattig.

Vem törs ta tag i det här? Ja, säg det. Det är ingen lätt uppgift. Det brukar ju låta så här: "Jag har varit här en kort tid och känner inte till hur man resonerade på den tiden."

Trots allt, visst vill vi att alla ungdomar skall se ljust på framtiden, eller?

Ove Lönnhage

Läs även:

Lärare: Man är aldrig bättre än sin senaste lektion

Långpassen på helgerna förstör vår ork och sociala tillvaro

Polisförbundets ordförande: Måttet är rågat – nu har jag gjort mitt som polis

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel