Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis och räddningstjänst manar till försiktighet i trafiken: "Håll avstånden och hastigheten"

Under fredagen har olyckorna avlöst varandra i Västernorrland – räddningstjänsten och polisen manar till försiktighet i trafiken.
– När det går från plusgrader till minusgrader blir det besvärligt, säger Örjan Stenlund vid räddningstjänsten.

Under morgonen fick en flicka livshotande skador efter en trafikolycka i Ramvik. I Sättna fördes två personer till sjukhus efter en kollision mellan tre bilar. Men majoriteten av olyckorna har skett längs länets större vägar där väglaget kan vara förrädiskt.

– På vissa ställen är väglaget jättebra – men på andra ställen är det blixthalka, säger Örjan Stenlund, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Om man ska ge sig ut i trafiken – vad ska man tänka på?

– Håll avstånden och hastigheten, säger han och menar att de flesta olyckorna beror på att förare tummar på just de två faktorerna.

Men givetvis ställer även vädret till det.

– Det är svårt när det blir just de här väderlekarna när det går från plusgrader till minusgrader blir det besvärligt, säger han och fortsätter:

– Man får vara vaksam på att det finns partier där det kan vara halt.

Läs också: Flera olyckor i länet – följ trafikläget här

Enligt Forecas väderprognos kommer temperaturerna i länet sjunka stadigt fram till natten mot söndag. Och när det blir kallare hänger det mycket på hur kommunerna lyckas med halkbekämpningen, menar Örjan Stenlund.

– Det beror på hur de lyckas med saltningen – och vägar som inte saltas kommer vara väldigt hala, säger han.

Även gruppchefen för trafikpolisen i Västernorrland, Stefan Westerlund, uppmanar till försiktighet.

– Det har varit besvärligt väglag – vägarna är inte de bästa. Till exempel när jag åkte till jobbet i dag inträffade en olycka alldeles framför mig, säger han.

Stefan Westerlund vill att trafikanter längs länets vägar tänker på att det är vinterväglag.

– Det är halt och det gäller att sänka hastigheten. Det viktigare att komma fram än att det ska gå undan.