Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis omringar Bangkokflygplats

Tusentals thailändska poliser omringade Bangkoks huvudflygplats på lördagen efter bråk med demonstranter. Det reser farhågor om att dagarna av protester kan få en våldsam upplösning. Demonstranterna har lovat att ”slåss till döds” om polisen försöker driva iväg dem.

– Om vi måste dö i dag, är jag villig att dö. Det här är en strid om värdighet, sade Sondi Limthongkul, grundaren av den regeringskritiska proteströrelsen PAD, i sin privata tv-kanal på lördagen.

Polisen uppskattar att det rör sig om totalt runt 5 000 demonstranter på flygplatserna Suvarnabhumi och Don Muang, och i regeringsbyggnaden. Anhängare till Folkalliansen för demokrati (PAD) jagade på lördagsmorgonen bort 150 poliser som befann sig en kilometer norr om Suvarnabhumi, Bangkoks nya storflygplats. Fler demonstranter väntas ansluta sig under helgen samtidigt som anhängare till regeringen meddelat att de avser att demonstrera på söndagen.

De regeringsfientliga demonstranternas vakter är beväpnade med påkar, käppar och golfklubbor. De har barrikaderat sig bakom hinder byggda av brandbilar, taggtråd, bildäck och bagagekärror.

Thailändsk tv visade bilder på arga demonstranter som argumenterade med poliser som försökte sätta upp en vägspärr för att hindra fler från att ansluta sig till protestaktionen.

Polisbefälen har sagt att de inte tänkte försöka att få bort ockupanterna med våld men demonstranterna tog inga risker. De punkterade hjulen på ambulanser och polisbilar och flera fordon blev stående kvar mitt på vägen när poliserna jagades bort.

Enligt vissa bedömare kan demonstranterna sikta på att hålla ut tills den populäre thailändske kungen håller ett tal på sin födelsedag i veckan.

Sent på lördagen kommenderades 2 000 poliser ut för att upprätta ytterligare fyra vägspärrar på vägen mot flygplatsen, efter att ha uppmanat demonstranterna att lämna området. Enligt polisen är vägspärrarna till för att söka efter vapen, och trots beväpning ska det finnas order om att inte under några omständigheter öppna eld.

För varje dag som belägringen av flygplatserna pågår missar 30 000 människor sina flyg och Thailand förlorar över 55 miljoner kronor i intäkter från turistnäringen, enligt myndigheternas beräkningar.

Demonstrationernas effekter på turismen i Thailand kommer att bli enorma, sade landets biträdande premiärminister på lördagen.

Thailands premiärminister Somchai Wongsawat varnade för konsekvenserna av situationen:

– Om dödläget förlängs kommer Thailand att bli isolerat, det kommer att påverka vår handel och förstöra vårt lands image.