Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisanmäler sjukhustopp för kritiserat mångmiljonavtal: "En signalfråga"

Lars-Gunnar Hultin (V), ledamot i landstingstyrelsen, har polisanmält förre förvaltningschefen Margareta Rödén. Hultin menar att hon grovt överskred sina befogenheter när hon skrev avtal med länsklinikchef Per Blomström.
– Jag vill ha det lagligt prövat, säger han.

Hultin gjorde anmälan på torsdagskvällen, när det var kvällsöppet på polisstationen i Kramfors.

– För mig är det en signalfråga mot personalen, medborgarna och väljarna, säger han.

Rödén, som då var förvaltningschef för specialistvården, tecknade ett chefsavtal med Per Blomström som innebär att Blomströms bolag Medswedart AB, får 48 000 kronor i veckan för att Blomström ska vara länsklinikchef för kardiologen.

Chefsavtalet sträcker sig över fyra år och handlar om tio miljoner kronor totalt. Men så stora avtal få man inte skriva utan upphandling. På direktupphandling har tjänstemännen delegation att teckna avtal motsvarande maximalt 450 000 kronor över fyra år.

Lars-Gunnar Hultin har varit mycket kritisk mot avtalet och beslutade sig till sist att vända sig till polisen.

– Lagmaskinen och myndigheterna måste få avgöra om det här är riktigt eller inte, säger han.

Själv tror Hultin att det rör sig om ett brott och att Landstinget kommer att bli skadeståndskyldigt. Sedan tidigare har landstingets egen jurist varit kritisk mot avtalet och även konkurrensverket har haft invändningar.

Att en politiker anmäler en ledande tjänsteman är ovanligt. Men Lars-Gunnar Hultin tvekade aldrig.

Det handlar om att jag måste kunna sova gott, säger han.

ST har sökt Margareta Rödén för en kommentar, men enligt hennes man är hon inte anträffbar eftersom hon reste utomlands under torsdagen och väntas komma åter till Sverige i mitten av nästa vecka.