Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisbil påkörd under biljakt av inbrottstjuvar på Norrlandsturné

Polisen fick under natten till fredagen upp spår efter en bil med misstänkta inbrottstjuvar.
Under förföljandet ska en polisbil ha blivit påkörd – innan gärningsmännen dumpade den stulna bilen och sprang till skogen.

Annons

Under natten till fredagen drabbades ett apotek i Hammarstrand i Jämtland av ett inbrott. Några timmar senare, vid 03-tiden gick inbrottslarmet på apoteket i Fränsta, öster om Ånge.

Polisen fattade misstankar om att det kunde röra sig om samma gärningsmän. Polisen i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland inledde därför ett samarbete för att försöka få stopp på tjuvarna.

När polisen i Gävleborg var på väg norrut på riksväg 83, för att hindra tjuvarnas eventuella flyktväg, stötte patrullen på en bil med de misstänkta tjuvarna i. Polispatrullen stannade den aktuella bilen för en kontroll, i höjd med Hennan, norr om Ljusdal.

– Bilen stannade men tog sedan fart och backade in i polisbilen. Det är ett känt tillvägagångssätt, för att försöka utlösa krockkuddarna på polisbilen så att den inte går att köra, säger Ulf Sundgren, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

Tilltaget misslyckades och de misstänkta tjuvarna försökte därefter köra ifrån poliserna, men de kunde följa efter. Färden gick söderut och slutade i Horne i Ljusdal där gärningsmännen dumpade bilen och sprang till skogs.

Exakt hur många gärningsmän det rör sig om är ännu oklart, men minst två personer sågs lämna bilen. De är i nuläget misstänkta för de båda apoteksinbrotten.

– Allt pekar på det, säger Ulf Sundgren.

Ingen person uppges ha skadats i samband med biljakten.

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som försök till grov misshandel.

Polisen vill i nuläget inte kommentera vilka fynd som gjordes i den dumpade bilen, men bilen anmäldes stulen i Stockholm under tisdagen.

Jakten på gärningsmännen pågick fortfarande vid 05-tiden på fredagsmorgonen och hundförare var på väg till platsen för att hjälpa till i spårandet.

– Vi har ett antal patruller som är ute i området och letar, säger Ulf Sundgren.

Vid 7.42 uppger polisen att sökningen efter de misstänkta gärningspersonerna är avslutad. I takt med att folk har vaknat och börjat röra på sig i Ljusdal kan polisen inte längre vara ute med hundarna.

Ingenting ska ha hittats under sökningen.

Under natten mot onsdagen bröt sig tjuvar in på apoteket i Järvsö och Ockelbo.

Polisens presstalesperson Mikael Hedström har tidigare sagt att de inbrotten kan ha ett samband, samt att flera inbrott mot apotek inträffat i närområdet.

– Den senaste tiden har det varit fem andra inbrott mot apotek i vårt polisområde. Apotek har inte varit så utsatta tidigare, sa Mikael Hedström.

Läs mer: Efter apoteksinbrottet i Järvsö – polisen vill ha hjälp av allmänheten