Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefen: "Vi har ett grunduppdrag vi aldrig kan lämna"

En polisanmälan om olaga sammankomst har upprättats efter polisernas protest på Stora torget i Sundsvall.
– Jag skulle inte säga att den avbröts. Men polisen har ett grunduppdrag som vi aldrig kan lämna, säger Stefan Liljenberg, polisområdeschef i Västernorrland.

Polisbilarna stod uppradade på torget på tisdagen – men de fick inte stå särskilt länge innan det kom ett samtal från polishuset.

– Att manifestationen avbröts skulle jag inte kalla det, säger Stefan Liljenberg.

Han fortsätter:

– Poliserna har all rätt att visa sitt missnöje men det gäller att göra uttryck för den på ett sätt som är förenligt med vårt uppdrag.

På vilket sätt var inte detta förenligt med ert uppdrag?

– Som jag har förstått det var det inte polisförbundet som stod bakom det här utan medarbetarna själva. Allmänhet har reagerat mot detta och ifrågasatt om det gått rätt till. Och vi har en skyldighet att upprätta anmälningar. Sen vet jag inte vad anmälan kommer att leda till.

En anonym anmälan från allmänhet har upprättats – om olaga sammankomst.

Anmälningar mot polis utreds av polismyndighetens särskilda utredningar, som bland annat finns i Umeå.

– Nu ska det utredas om manifestationen var tillståndspliktig eller inte, säger Liljenberg.

Poliserna säger att de ska stå på torget till den 8 november. Kommer de kunna göra det?

– Polisen har ett grunduppdrag som vi aldrig kan lämna. Och vi chefer förväntas arbetsleda. Har vi jobb som rings in måste vi kunna reagera på det och just nu, bland annat med alla flyktingar som kommer, har vi mycket som genererar arbete.

Vad kan du själv säga om polisers löner och omorganisationen?

– Jag har all respekt för att man uttrycker sitt missnöje. Detta är den största omorganisationen som görs inom staten på åtminstone 50 år, och naturligtvis tycker många olika. Men min bedömning är att vi har en god dialog med de fackliga organisationerna och medarbetarna.