Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen blev sms-dumpad av flickvännen – glömde tjänstevapnet på toa

En polisman i Jämtland blev dumpad av flickvännen via sms. I samband med det glömde han sitt tjänstevapen på toaletten. Nu får han en varning av Polismyndigheten.

Hur poliser hanterar sina tjänstevapen är strikt reglerat. Allmänheten ska inte kunna komma över en pistol. Poliser ska ha full kontroll över sina vapen.

Därför blev det uppståndelse när ett tjänstevapen utan hölster upptäcktes på en toalett inne på polishuset i Östersund tidigare i år.

Den som hade glömt kvar vapnet på golvet var en polisman som var i tjänst, men som befann sig i ett chockat tillstånd. Han hade via sms just fått beskedet att hans flickvän hade gjort slut.

Det var ett beklagligt besked för honom, konstaterar Polismyndigheten, men det fråntar honom inte från ansvaret över vapnet. Polisen själv försvarar sig med att han hade tankarna på annat håll.

Polismyndighetens Region Nord som delar ut varningen medger att det finns andra förmildrande omständigheter trots att felet inte ses som litet. Det faktum att vapnet glömdes inne i polishuset och inne i ett extra bevakat område, så kallat skalskyddat område, är en förmildrande omständighet.