Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen byter ut felande tjänstevapen

Vapnen hakade upp sig och matade inte ut hylsor på rätt sätt. Nu byts felande exemplar av Sig Sauer P229 ut.
– Det var ändå raskt marscherat av arbetsgivaren att åtgärda det så snabbt, säger Carl-Johan Scott, huvudskyddsombud hos polisen i Västernorrland.

De senaste veckorna har poliser i hela Sverige provskjutit sina tjänstevapen av modellen Sig Sauer P229 efter att ett fel på vapnen upptäcktes under en skjutövning i Uppsala

– Vanligtvis skjuter vi med annan ammunition vid övning, men den här gången var det en övning med tjänsteammunition. Då upptäcktes det att man fick problem med dubbelmatningar, alltså att två patroner matas fram samtidigt. Dessutom fanns det vissa problem med utkastningen av hylsan, säger Carl-Johan Scott.

Han berättar att det även i Sundsvall upptäcktes ett antal felande vapen och att de poliser som berörs har fått byta ut dem.

Kan det bli aktuellt att byta modell helt?

– Det kan vara så att vissa byter till någon annan modell än P229, men av samma märke som är Sig Sauer. Det är en olycklig situation, men glädjande att vi kunnat åtgärda det skyndsamt, säger Carl-Johan Scott.