Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen efter sprängningen vid polishuset i Helsingborg "Vi backar aldrig för kriminella"

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes under natten till onsdag.
Både polishuset och byggnader i närheten skadades, uppger polisen.
– Det är mycket allvarligt, säger rikspolischefen Dan Eliasson i en kommentar.

Vid 00.20-tiden ska en kraftig smäll ha hörts från området Berga i Helsingborg. Kenneth Andersson som är inre befäl vid Helsingborgspolisen var i byggnaden när explosionen skedde.

"Jag vet inte hur jag ska beskriva det, det var en riktigt rejäl detonation, en kraftig smäll. Larmet gick igång och vi säkrade upp, kollade så att ingen kommit till skada och utrymde byggnaden", säger Kenneth Andersson till Helsingborgs Dagblad.

Det har inte funnits någon ökad hotbild mot polisen i Helsingborg, enligt Kenneth Andersson.

Både polisen och räddningstjänsten larmades till platsen. Polisen använde sig också av bombtekniker, för att undersöka om det fanns några spår vid platsen, enligt Helsingborgs Dagblad. Polisen betecknar det inträffade som en särskild händelse, vilket innebär att man avsätter de resurser som går.

– Det innebär att vi går in i stabsläge och avsätter resurser för att kunna genomföra de insatser som krävs. Det här är en extraordinär händelse och ett angrepp mot rättsväsendet, säger Anna Göransson, presstalesperson i polisregion Syd till Helsingborgs Dagblad.

Rikspolischefen Dan Eliasson kommenterar detonationen, i ett pressmeddelande:

En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan en attack mot alla människors säkerhet eftersom de är dem vi finns till för att skydda. Det är mycket allvarligt.

Skånepolisen skriver i ett meddelande på sin hemsida att det vanliga polisarbetet fortsätter. Man kommer att använda sig av mobila polisstationer i form av husbilar. Inlägget har rubriken "Vi backar aldrig för kriminella!"