Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Gratis blir inte gratis

Lurendrejerierna på nätet ökar.
"Gratiserbjudanden" kan kosta betydligt mer än de smakar.

Trots varningar och information trillar allt fler anmälningar om nätbedrägerier in hos polisen. Bara i Västernorrland dimper det ner omkring fem om dagen.

– Det är mycket av de här ärendena nu. Folk tackar ja till gratiserbjudanden, men de blir aldrig gratis, säger Peter Johansson hos polisen.

Just nu är det personer som registrerat sig i nix-registret som råkat illa ut.

– Nix har haft någon form av samarbete med ett företag registrerat på Malta, det företaget har hört av sig för uppföljning och människor har tackat ja till tilläggsuppgifter utan att förstå att de kommer att få en faktura för det.

När fakturan, på strax under 300 kronor, dyker upp gör många en polisanmälan, men polisen kan inget göra.

– De har ingått någon form av avtal och valt en extratjänst utan att förstå att det kostar. Det är dålig stil, men blir ett ärende för Konsumentverket, säger Peter Johansson.

Ett tag kom mejl från "polisen" om att mottagaren besökt otillåtna sidor och skulle betala 1000 kronor för det. Andra har fått mejl från "sin bank" och blivit ombedda att fylla i kontonummer med mera.

Peter Johansson uppmanar alla att vara varsamma och tänka efter.

– Lägg inte ut id-handlingar på facebook, det är mycket olyckligt. Uppgifterna kan användas och de försvinner inte, säger Peter Johansson.

Så kallade Phishing-mejl dyker upp från "banker" och företag, andra hör av sig via telefon.

– Dålig svenska är ett riktigt varningstecken. Jag vill flagga för försiktighet. Tänk efter om du behöver lämna ut uppgifterna, är det nödvändigt? säger Peter Johansson.