Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen handlade i nödvärn

Polismannen som sköt mot en psykiskt sjuk knivman i Matfors i fredags med sitt tjänstevapen befann sig i nödvärn och agerade helt i linje med det han lärt sig.

Både han och hans kollegor har fått krishjälp och kommer att fortsätta jobba som vanligt.

- Det är djupt beklagligt att polisen ibland tvingas använda det yttersta våld som finns men i vissa situationer finns ingen annan utväg, säger närpolischef Thomas Åslund.

Den psykiskt sjuke man som gick emot poliserna med två knivar var högst tre meter från polismannen när han tog beslutet att skjuta. I tid handlade det om någon sekund.

Händelsen har rutinmässigt anmälts till riksenheten för polismål för utredning men alla inblandade anser att polismannen inte hade något annat val än att agera som han gjorde.

– Han sa åt honom att släppa knivarna och han sköt ett varningsskott. När inte det hjälper återstår bara att oskadliggöra den hotfulla situationen, säger Thomas Åslund, som är mannens chef.

Under helgen fick de sju polismän som deltog vid insatsen, inklusive länskriminalens förhandlare, hjälp med att bearbeta sina upplevelser och tankar kring händelsen.

– Det är viktigt att kunna prata om det som hänt och att stöttas av sina arbetskamrater. För alla inblandade är det en stor händelse i ens liv, säger Thomas Åslund.

Den polisman som sköt mår efter omständigheterna bra. Han har inte begärt någon timeout utan är just nu ordinarie ledig och räknar sedan med att kunna återgå i tjänst. Han beskrivs om rutinerad och med flera års arbetslivserfarenhet.

– Det är en mycket stabil polisman som jag har ett stort förtroende för, säger Thomas Åslund.

Förutom att Thomas Åslund är polismannens chef var han själv insatschef vid ett ingripande i Hov i Selånger för 15 år sedan där en psykiskt sjuk man attackerade poliserna med en yxa. Den mannen sköts också i benet.

– Det scenariot var i stort sett identiskt med fredagens och inte heller då fanns något annat val. Jag hade aldrig varit med om det då så jag vet att det hjälper att prata om det säger Thomas Åslund.

Han berättar att taktiken vid liknande ingripanden under senare år svängt mot att poliserna mer sällan går in i stängda utrymmen utan i stället försöker få ut den som är hotfull. Tanken är att minimera risken för att poliser eller tredje man kommer till skada.

I dag ska polismannen som sköt träffa huvudskyddsombudet för Polisförbundet i Västernorrland.

– Jag ska höra hur han mår och se om det finns något mer man kan göra utifrån en skyddsaspekt, säger Bengt Randevåg.