Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen i Västernorrland hyr in personal som saknar kollektivavtal

Facket reagerar nu starkt efter att polisen i länet har gett till känna att de tänker hyra in personal som saknar kollektivavtal.

– Vi är mycket kritiska till beslutet. Alla ska ha rätt till lika arbetsvillkor, säger Karin Svenning, avdelningsordförande för fackförbunden ST.

Personalen kommer att hyras in från ett vaktbolag för att bevaka personer som sitter i arrest. Fackförbundet ST är kritiska till detta av två anledningar. För det första tycker de att polisen ska anställa egen personal till arbetet framför att hyra in annan personal. Dessutom ifrågasätter de polisens moral i anställandet av ett företag vars anställda saknar kollektivavtal.

– Rättsväsendets uppgift är att se till att folk följer lagar, då tycker vi att de själva ska följa den svenska seden, säger Karin Svenning.

Orsaken bakom beslutet ska vara ekonomiska skäl, och enligt facket ett sätt att spara pengar genom att skippa nyanställningar inom polisen.

– Men det tycker vi är att vrida på sanningen. Företaget är kanske billigare för stunden, men egen personal kan andra arbetsuppgifter utöver att titta till intagna, säger Karin Svenning.

Facket har förhandlat med polisen i ärendet, vilket inte har gett något resultat.