Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Ingen knivman på skolan i Hofors – elever inlåsta i klassrummen

(Uppdaterad 15.55) Eleverna på Petreskolan hölls instängda i sina klassrum på måndagseftermiddagen efter instruktioner från polisen.
Efter ett stort polispådrag omhändertogs en pojke, och uppgifterna som tidigare cirkulerat om hot mot skolan dementerades.

Annons

Vet du mer? Mejla oss på gefle.dagblad@gd.se eller ring 026-15 96 01

Det var på måndagseftermiddagen som ett stort antal polispatruller larmades till Petreskolan i Hofors.

Samtidigt kontaktades skolledningen av polisen som önskade att eleverna skulle hållas kvar i sina klassrum.

Bakgrunden var att en elev, som sedan förra veckan varit avstängd från skolan efter en incident, dykt upp på skolan.

Exakt vad som hände då är oklart, men pojken ska ha blivit mycket upprörd efter en diskussion om en personlig dator. Han ska ha begett sig hem, och sedan åter lämnat hemmet.

Varpå hans mamma ska ha larmat polisen av oro för sin son.

Ungefär samtidigt började rykten om en knivbeväpnad person på skolan cirkulera bland kontona på mikrobloggen Twitter. Flera personer som kontaktade GD lämnade liknande uppgifter.

Oron förstärktes av att eleverna uppmanades att stanna inne i klassrummen.

– Det fanns inget konkret hot. Men skolans rutiner i sådana här situationer har följts väldigt bra, säger Katarina Ivarsson, skolchef på Hofors kommun.

Polisens presstalesperson Mikael Hedström:

– En ung pojke under 15 år har kommit till Petreskolan. Där har en diskussion om en personlig dator uppstått. Pojken har blivit upprörd och ledsen och gått hem. Sedan har han försvunnit från hemmet. Vi söker efter honom med patruller och hundförare, vi försöker hinna leta så mycket som möjligt innan det blir mörkt.

Klockan 14.07 hittade polisen pojken som gick på en cykelbana intill E16. Han mår efter omständigheterna bra, enligt polisen.

En förälder till en av hans klasskamrater är mycket kritisk till att eleven inte fått något stöd.

– Han har inte fått rätt hjälp, säger hon.

Hon menar att eleven inte haft för avsikt att skada någon annan.

Efter att pojken hittats avbröts polisinsatsen på skolan, och eleverna fick gå hem för dagen.

Varken pojken eller någon annan är misstänkt för brott i samband med händelserna. Men när pojken lämnade skolan i vredesmod uppstod tumult, enligt polisen.

– Han reagerade på ett negativt sätt. För att det inte skulle bli mer bråk blev vi kvar på skolan och bad lärarna att samla ihop eleverna i klassrummen och informera om situationen, säger Mikael Hedström.

Enligt honom har polisen inte uppmanat skolpersonalen att låsa in eleverna.

– Vi sa att vi skulle hålla dörrarna under kontroll, det kanske har uppfattats på fel sätt. Händelsen fick spridning i sociala medier och blev snabbt upplåst. 

Varför blev polisens pådrag så stort?

– Mamman var orolig efter att pojken sprungit hemifrån. Samtidigt visste vi att det skulle börja skymma vid 15-tiden, så vi drog på med allt vi hade. I efterhand kanske någon tycker att det blev för stort pådrag, men då gjorde vi den bedömningen, säger Mikael Hedström.