Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen kan utrustas med elchockvapen

En ny förstudie från Polisen föreslår användning utav elchockvapen som alternativ till skjutvapen. I snitt dör en person varje år till följd av polisens användning av skjutvapen.
– Tanken är inte att det ska ersätta skjutvapnen, säger Mattias Wiklund, Polisen i Västernorrland.

Annons

Genom fortbildning inom polisiär konflikt- och vapenhantering hoppas Polisen kunna minska användning av skjutvapen inom poliskåren. Det fastslår en ny förstudie som Polisen gjort. I studien föreslås även användning av elchocksvapen som alternativ till skjutvapen.

Bakgrunden är att poliser i Sverige kan tvingas använda skjutvapen när de ställs inför personer utrustade med kniv, yxa eller liknande vapen. Inte sällan är gärningsmännen påverkade av alkohol, droger, eller lider av psykisk störning. Det ställer höga krav på poliserna, där beslut snabbt måste tas.

– För oss är den viktigaste delen av rapporten rätten till fortbildning. Det är väldigt viktigt att vi får tid för det, säger Mattias Wiklund, sektionschef vid Polisen i Västernorrland.

Mattias Wiklund liknar fortbildningen, som sker sex gånger per år, med träning inom idrotten. På det sättet omsätts kunskap och erfarenhet i övningar så att det ska fungera i skarpt läge – ett sätt att upprätthålla kompetensen inom Polisen. Studien nämner dock att det inte alltid fungerar och då anges resursbrist som främsta orsak.

– Här i Västernorrland fungerar det väldigt bra och rapporten trycker på vikten av fungerande fortbildning, säger Mattias Wiklund.

Studiens resultat visar att Polisen i vart tredje fall där skjutvapen används skulle elchocksvapen kunna vara ett alternativ. Statistiskt sett kan det innebära att ett liv räddas var tredje år.

– För oss skulle det såklart betyda oerhört mycket för oss poliser. Varje liv som går att rädda har stor betydelse för alla inblandade, säger Mattias Wiklund.

Men att elchocksvapen skulle vara aktuellt för polisen i Västernorrland tror Mattias Wiklund inte. Främst är det i sådana fall insatspoliser som skulle utrustas. Han poängterar ytterligare att elchocksvapen noga måste utprövas och utvärderas och att det inte handlar om att fylla på med på bältet för poliserna i länet med vapen.