Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen kräver 2 500 nyanställningar – chatta med förundersökningsledare

Behöver vi fler poliser?
Utredningshögen växer – och myndigheten har skickat en kravlista på 2 500 nya poliser och 1 600 civilanställda fram till och med 2020.
Samtidigt visar en granskning som Mittmedia gjort att missnöjet pyr och att många poliser söker sig bort från yrket.

Annons

Vad gör myndigheten för att bekämpa brott? På onsdag mellan 11 och 12 har du chansen att chatta med Jan Aller, förundersökningsledare med många år i yrket.

Hur fördelas resurserna och vad krävs för att det skall bli ett blåljusärende? Vad rycker polisen ut på - och vad väljs bort? Vilka brott är prioriterade?

Vad ska man göra om man har blivit utsatt?

Har polisjobbet blivit stressigare och hårdare?

Vilket nummer ska jag ringa, 114 14 eller 112?

Nu har du möjlighet att ta del av polisens syn på vad som är värt att skicka patrull på.

Hur ser myndighetens brottsförebyggande arbete ut?

Vilka är dina frågor om polisen?

Läs mer: Polisen hinner inte bekämpa brott

Med flyktingströmmar och terrorhot är läget inom polisen i dag mycket ansträngt. Men samtidigt som behovet av poliser aldrig varit större visar en granskning som Mittmedia gjorde i december förra året att många poliser är missnöjda och funderar på att byta bana. Låga löner och dåliga arbetsförhållanden är två orsaker.

Det finns också ett visst missnöje med den nya regioninledningen där 21 distrikt har slagits samman till ett enda. Tanken var att polisen skulle komma närmare allmänheten - i stället har det blivit det motsatta, enligt kritikerna.

Brotten har också ökat samtidigt som de blivit mer svårutredda. Varje utredning tar längre tid och kräver fler åtgärder i och med att beviskraven ökat, enligt Jan Aller och hans kollega Jörgen Bladin.

I Norrbotten konstaterar huvudskyddsombudet för polisen i region Nord, Jan Johansson, att man nu nått smärtgränsen.

– Vi måste hela tiden prioritera. I förlängningen kommer vi inte att hinna med att bekämpa brott om det fortsätter så här, säger han.

Läs allt om polisgranskningen här

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!