Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen kritiseras för bristande utredning

Polisen i Sundsvall får nu svidande kritik av JO gällande ett grovt våldsbrott som inte utreddes på nästan två år. Konsekvensen blev att den misstänkte hann flytta utomlands och utredningen fick läggas ner.

En kvinna i Sundsvall anmälde i juni 2012 att hon utsatts för åratal av grov misshandel, våldtäkt och ekonomiskt utnyttjande av en man.

Men trots brottens grova natur så dröjde det tio månader innan hon blev inkallad på ett riktigt målsägandeförhör. Därefter dröjde det ytterligare nästan ett år innan den misstänkte mannen kallades till förhör.

Men då var det för sent, mannen hade hunnit flytta utomlands ett halvår tidigare och utredningen fick läggas ner.

Justitieombudsmannen, JO skriver att det är anmärkningsvärt att det ska ta 21 månader att kalla en misstänkt till förhör, särskilt när ett fridsbrott i nära relation helst ska utredas inom sex månader.

Polisen i Sundsvall har i ett yttrande erkänt att utredningen inte skötts som den ska, orsaken uppges vara att handläggaren haft hög arbetsbelastning.

Åklagaren som tilldelats ärendet som förundersökningsledare skickade under utredningen fem påminnelser polisen att de skulle hålla förhör.

Därför riktar JO ingen kritik mot åklagarmyndigheten.