Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen lyckades inte lösa gåtan Olle

Gåtan Olle förblir av allt att döma olöst.
Efter 25 år av fruktlöst polisarbete preskriberades mordet i september.

Olle Högbom och hans gymnasiekamrater hade fest i en hyresfastighet på Klockgjutaregatan, 7 september 1983.

Många var rejält berusade, men enligt vittnen såg Olle ut att kunna ta väl hand om sig själv. När sällskapet lämnade festen för att gå till då populära Nattoxen följde Olle först med, men satte sig sedan att vila vid Floragatan.

Sedan vet ingen med säkerhet vad som hände. De sista spåren är Olles glasögon och cykelnyckel som hittades nära Hedbergska skolans gymnastiksal.

Den efterföljande polisutredningen blev omfattande men resultatlös. Olles förtvivlade föräldrar blev alltmer kritiska till polisledningen i Sundsvall, och efter deras anmälan till JO kopplades rikskriminalen in på fallet 1986men också de kammade noll.

Thomas Quick började prata om Olle Högboms försvinnande i förhör på rättspsyk i Säter 1994. Under en femårsperiod växte hans berättelse fram bit för bit. Han delgavs misstanke för mord på Olle, men inget förhör har hållits efter 1999. Två år senare dömdes Thomas Quick för sitt åttonde mord, det på Johan Asplund.

Den kritik som därefter följde mot hans erkännanden och polisens utredningsmetoder fick Thomas Quick att sluta prata om de 30-tal mord han erkänt, och hans eventuella inblandning i mordet på Olle Högbom utreddes därför aldrig i botten.