Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen måste öka antalet nykterhetskontroller

Att alkohol och droger inte hör samman med trafik håller de allra flesta människor med om. Ändå görs mer än 500 ”fyllekörningar” på svenska vägar varje timme, året runt.

Rattfylleri är ett brott som nästan bara kan upptäcks genom spaning eller anmälan från allmänheten, till skillnad från inbrott som nästa uteslutande sker genom anmälan. Med spaning menar jag till exempel nykterhetskontroller som sker utefter vägen.

På nationell nivå genomfördes i januari 2015 drygt 123 000 nykterhetskontroller. Samma månad ett år senare genomfördes knappt 31 000 utandningsprover. Det är en minskning med häpnadsväckande 75 procent. Det är siffror som gör en mörkrädd. Vad betyder det för vårt område? Kan det innebära att någon får sätta livet till, skadas svårt på grund av en rattfyllerist? Det oroar mig mycket när jag läser om den oerhörda sänkningen av utandningsprov.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det talas i dag mycket om avtal mellan kommuner och polisen, och då vore det väl självklart att man även väger in antalet utandningsprov i dessa avtal. Jag vet att bara vetskapen om att polisen ständigt gör utandningsprov på olika platser och tider får många att avstå motorfordonet och istället åka på ett mer säkert sätt.

Dessutom är det ett stort hot mot trafiksäkerheten och därmed mot ”Nollvisionen” som syftar till att ingen ska dö i trafiken.

I min organisation, MHF har vi mottot ”Ingen ska dö av Rattfylleri” och det är en viktig bit på vägen mot nollvisionen. Därför kräver vi att polisen ökar antalet utandningsprov så att inte fler får sätta livet till eller skadas svårt.

IngaSara Cardell

Ordförande i MHF Medelpad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel