Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen om förskingringen i GIF: "Det finns en misstänkt"

GIF Sundsvall har polisanmält att en halv miljon kronor förskingrats från klubben
Nu bekräftar polisen att det finns en misstänkt.
– Det finns en misstänkt, men mer än så kommer vi inte säga, säger Lars Andersson, chef på bedrägeriroteln.

Annons

Under måndagen lämnade GIF Sundvalls ordförande Johan Nikula in en polisanmälan efter att klubben misstänker att ungefär en halv miljon kronor förskingrats.

Nu kommer polisens arbete för att reda ut vad som hänt börja.

– Vi fick in anmälan i går, och jag har lämnat det vidare till beredning. Så nu ska vi hämta in mer material för att få en bättre koll på det, för anmälan var väldigt spartansk. Vi ska också prata med Giffarna för att få veta mer, säger Lars Andersson och fortsätter:

– Det är ett grovt brott.

LÄS MER: GIF Sundsvall polisanmäler förskingring – halv miljon kronor försvunna

Samtidigt bekräftar han att det finns en misstänkt för brottet.

– Det finns en misstänkt, men mer än så kommer vi inte att säga om den personen. Och jag vet inte om han är polisiärt misstänkt, säger Andersson.

Enligt GIF är det vid kontanthanteringen som pengarna förskingrats.

Något som upptäcktes vid en intern revision.

– Vi kände i styrelsen att vi inte hade riktigt kontroll över siffrorna och ville därför göra en intern revision. Den visade inte heller några konstigheter innan vi kom till kontanthanteringen som innehåller en faslig massa kvitton och verifikat, säger Nikula.

Vad har ni haft för rutiner vid kontanthanteringen?

– Det finns rutiner, men uppenbarligen har de inte efterföljts. Så vi får se till att bli bättre på att följa upp rutinerna.

De förlorade pengarna är ett hårt slag mot GIF som hade planer på att anställa både en akademichef och en evenemangsansvarig.

– Vi får se om vi har utrymme för det eller om det får vänta. Det är viktigt med en ekonomi i balans och att vi spelar i allsvenskan 2017, så elitidrottsverksamheten kommer inte påverkas av det här, säger Nikula.

Hur är stämningen på kansliet?

– Jag har inte varit där i dag då jag är i Stockholm för möte med förbundet, men jag kan tänka mig att det är lite konstig stämning på kansliet.

LÄS MER: Så påverkar misstänkta förskingringen GIF Sundsvalls sportsliga arbete – avvaktar med anställning