Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen protesterar: Fyra trafikpoliser ska hinna bevaka alla personbilar i hela länet

Trafikpoliserna blir allt färre.
Nu ska fyra poliser hinna med att bevaka personbilstrafiken i hela Västernorrland.

ST har tidigare skrivit om den minskade polisbemanningen på länets vägar i höst, som kan göra det svårare att stoppa rattfyllerister och fortkörare.

Flera trafikpoliser i yttre tjänst måste flytta in i polishuset och ägna sig åt pappersarbete och utredningar. Eftersom man har haft ont om personal sedan i somras har utredningarna samlats på hög, och den högen måste nu gås igenom.

Enligt enskilda poliser som ST har varit i kontakt med kan det slå hårt mot verksamheten ute på vägarna.

En del av de resurser som finns går åt till att bevaka den tunga yrkestrafiken, som lastbilar och långtradare. Men vad gäller bevakningen av den övriga trafiken, det vill säga alla personbilar och alla andra "lättare" fordon i hela länet, så hinns den helt enkelt inte med, enligt poliserna.

Trafikbevakningen av lättare fordon sköttes tidigare år av tolv personer. Under hösten ska den skötas av fyra poliser; tre i Sundsvall och en i Örnsköldsvik med hela Västernorrland som sitt bevakningsområde.

Det kommer att bli svårt att utföra tillräckligt med hastighets - och nykterhetskontroller, vilket ökar riskerna för alla trafikanter ute på vägarna.

– Hur ska de kunna göra samma, eller ens i närheten av samma arbete med rattfyllerister eller besiktning av fordon? Och hur ska de hinna arbeta mot aggressiva körningar som korta avstånd, farliga omkörningar eller höga hastigheter? undrar en polis som vill vara anonym med hänvisning till "den låga takhöjden" inom polismyndigheten.