Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen räddade kollega först – jagade mannen fick ligga utan hjälp

Polisen var snabbt på platsen där dödsolyckan inträffade i Fredrika den 5 november förra året.
Omedelbart påbörjades livräddningsförsök för att försöka rädda livet på polisen Madelene Westlund – som avled av sina skador.
Däremot tog det över tio minuter innan någon undersökte hur det stod till med den jagade mannen.

Annons

– Jag har ingen anledning att betvivla några uppgifter, men i det här läget kommenterar vi ingenting. Utredningen är inte klar, tills dess avstår vi från uttalanden, säger polisens informationschef Börje Öhman.

Det är deltidsbrandmannen Per Molander i Fredrika som kommer med anmärkningsvärda påståenden om skräckmorgonen den 5 november 2015.

Han säger att han, som kom till olycksplatsen när både polis och ett annat fordon från räddningstjänsten var på plats, var den förste som gick fram och kontrollerade bilen som polisen jagade efter det att den 25-årige föraren struntat i polisens signal om att stanna vid rutinkontrollen i Mosjön, norr om Örnsköldsvik.

– När larmet gick var det som vanligt inte mycket att fundera på, säger Molander som har cirka en kilometer från sin bostad till brandstationen i Fredrika.

– På stationen var det bara att dra på sig kläderna och ge sig iväg till platsen.

Läs även: Mannen som flydde från polisen var rattonykter – och saknade körkort

Per Molander säger sig vara osäker på vem som larmat SOS, men han minns tydligt att både polisen och en annan bil från räddningstjänsten i Fredrika var på plats när han och hans två kollegor kom till platsen.

– Det tog lite tid för oss att komma iväg på grund av att en av oss var lite sen, men det rörde sig om sekunder. Möjligen någon minut.

Hur många poliser var på plats när du kom?

– Jag kan inte svara på det. Det var både mörkt och förstås väldigt upprörda känslor. Men det var minst två poliser och en bil.

Vad var det första ni gjorde?

– Vi tände arbetsstrålkastaren på bilen så att poliserna skulle kunna se lite bättre i deras arbete med att ta hand om skadade kollegor.

– Jag var på väg att börja hjälpa till när en av poliserna sa till mig att det fanns en bil till lite längre bort, och att den inte var kollad. Jag uppskattar att det var mellan 15 och 20 meter mellan polisbilen och den andra bilen, som också låg upp och ned.

Hur uppfattade du läget för poliserna som hade kört av vägen?

– Svårt att säga vad man tänkte där och då. Poliserna som förmodligen var först på plats höll på med räddningsarbetet. Jag skulle gissa att de två poliserna i bilen som kört av vägen låg bara fem meter från varandra på backen. Den ena kanske hade lagts på en bår när vi kom fram.

Vad hände när du kom fram till den bil som hade blivit jagad?

– Jag fick ta mig fram i ungefär midjehögt vatten. Jag blev förvånad när det gick upp för mig att det var en person i bilen; jag hade trott att det inte var mer än två personer som hade varit med om olyckan.

– Jag och en kollega som kom fram till bilen använde ficklampa för att kunna se in i bilen. Där inne låg en person, vi såg bara skorna som flöt. När vi tittade mer noga såg vi att det var en man som låg med huvudet i baksätet och med ansiktet nedåt.

– Jag var säker på att han hade drunknat.

Vad gjorde du då?

– Öppnade passagerardörren och drog ut mannen. När han kom ut vred han på huvudet. Jag hjälpte honom att komma på fötter och ledde honom sedan till polisen.

Hur länge hade det gått från det att någon kom till olycksplatsen, till det att du och din kollega tittade till flyktbilen och fick ut mannen?

– Det är det jag inte kan säga. Jag vet ju inte när polisen kom till platsen. Men från det att vi fick larm hade det gått mellan tio och femton minuter, är min bedömning.

Känns inte det som lång tid?

– Jag kan inte svara på det. Det är upp till polisen att svara. Man får ha förståelse om polisen i första hand koncentrerar sig på sina kollegor. De drabbas nog av tunnelseende ibland, som alla andra.

Läs även: Polis dog vid biljakt – nu inleds förundersökning om tjänstefel.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!