Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen samarbetar i operation mot inbrott

Efter höstens inbrottsvåg har polisen i norra Sverige inlett en operation och hittills gripit 40 misstänkta.
Flera har kunnat kopplas till tidigare inbrott i länet. Nu sitter några i fängelse, medan andra är häktade.

Annons

I februari startades en polisiär satsning mot inbrott – Operation Frost.

Bakgrunden är senhöstens våg av bostadsinbrott, däribland ett 30-tal i Medelpad under två dygn i november. Totalt har 40 personer gripits de senaste månaderna. Nio greps förra veckan, bland annat i Sollefteå och Skellefteå, och sju häktades.

– Flera av dem som är gripna har kunnat bindas till brott i Västernorrland, tack vare teknisk bevisning som vi hittat på brottsplatser, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen region Nord.

Samverkan mot inbrotten sker mellan polisen i norr och gränspolisen i Stockholm, och flera misstänkta har påträffats med stöldgods på sig.

– Det är kanske den största framgångsfaktorn för oss, om man kan gripa dem med gods som kan härledas direkt till inbrotten, säger Börje Öhman.

Ett antal tjuvar har dömts till fängelse för grov stöld, andra till villkorlig dom. Några har friats i brist på bevis och två personer sitter häktade i Umeå sedan en längre tid.

– Det är ett nätverk av människor från samma geografiska område. I alla fall en stor majoritet av dem kommer från samma land och samma stad, säger Ola Strömberg, poliskommissarie i Skellefteå och insatsledare för operationen.

Läs också: Utländska inbrottsligor i länet

Enligt honom försöker polisen bli "bättre i vardagen" och arbetar aktivt för att öka antalet underrättelser och vägkontroller, samt för att samordna spår och utredningsåtgärder kring bostadsinbrott.

– Insatsen i sig har inga specialresurser till sitt förfogande utan mer att jobba rätt med de resurser vi har. En huvudinriktning är att styra dem åt rätt tider, rätt platser med rätt åtgärder.

Insatsen är hittills planerad att pågå maj ut.

– Oavsett tar vi med oss en modell som vi kan fortsätta att jobba med även under sommarperioderna, säger Ola Strömberg.

Nu anses anmälningarna ha sjunkit rejält och Sundsvalls kommun sticker ut i den norra regionen.

– Den geografiska plats där det egentligen har sjunkit mest är Sundsvall, som har haft väldigt få bostadsinbrott efter nyår, säger Ola Strömberg.

Få, om ens några gripanden har gjorts i Medelpad. Polisen uppger att de flesta inom ramen för Frost har skett i norra Västerbotten.

Läs också:

Karta: Här har tjuvarna slagit till

Polisen: Ligorna kan samarbeta

Fyra greps för villainbrott

Drabbades av inbrottsvågen

Inbrott kan leda till flytt

Grannarna skyddar ditt hus från tjuvar

Skydda dig mot inbrott

Fler köper larm efter inbrottsvåg