Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen som sköt yxman i Fagervik: "Att vi hade hunden gör att vi lever i dag"

Artikel 7 av 8
Skjutningen i Fagervik
Visa alla artiklar

Enligt larmet var mannen psykotisk och beväpnad med kniv. På väg upp för en smal trappa mötte poliserna mannen som höll en stor yxa höjd över huvudet.

– När vi är på väg uppför trappan ser jag en man komma ut från ett rum. Han kommer mot oss med en stor yxa, i tvåhandsfattning, höjd över huvudet, säger en av poliserna i förhör.

Han stod bakom sin kollega och hann tänka att mannen var på väg att slå ihjäl kollegan.

– Jag uppfattar det som om mannen med yxan går rakt mot kollegan och tänker att jag måste skjuta honom. Men jag kan inte eftersom kollegan står i vägen, berättar polisen i förhöret dagen efter händelsen.

Då ställer sig kollegans tjänstehund mellan poliserna och mannen. Och enligt poliserna hugger mannen med yxan mot hunden gång på gång.

– Först trodde jag att han slog med en bandyklubba och tänkte att vi måste ju upp och hjälpa hunden. Sedan såg jag att det var en yxa, säger hundföraren.

Läs också: Mannen som sköts av polis gjorde utfall med yxa – försökte döda polishund

Polispatrullen hade varit i Timrå på ett annat jobb när larmet kom den 7 juli och de var snabbt på plats i Fagervik. Utanför huset satt en stor kniv fasthuggen i ett trappsteg.

I förhör har båda poliserna sagt att de ropade på mannen innan de gick in i huset. Att de fortsatte att ropa gång på gång när de var på nedervåningen. De ska ha sagt att de kom från polisen, att de hade en hund med sig och att mannen skulle komma ut. Men utan att få några svar.

När poliserna sökt igenom nedervåningen fortsatte de mot övervåningen, hunden gick först.

– Han stod och väntade på oss. Hade vi inte haft med hunden hade någon av oss gått först upp. Jag är helt övertygad om att någon av oss hade fått en yxa i huvudet då, säger en av poliserna i förundersökningsprotokollet.

Båda poliserna har sagt att mannen slog med yxan mot hunden flera gånger.

– Han skulle ju bara förbi hunden. För att ta mig. Och jag var ju rätt nära, säger hundföraren i förhör.

Båda poliserna var övertygade om att mannen skulle ha huggit mot dem om inte hunden distraherat honom.

Till slut sköt en av poliserna mot mannen. Tre skott ska ha avlossats, ett av dem träffade mannen i magen.

– När kollegan avlossat det första skottet backade jag in bakom honom och ropade på hunden. Jag tror ju att det bara kommer vara slamsor kvar av hunden, men han kommer när jag ropar, berättar hundföraren i förhör.

Efteråt ska polisen som avlossat skotten ha ropat på förstärkning och börjat vårda den skottskadade mannen som var vid medvetande. Kort senare kom fler polispatruller och ambulans till platsen.

Den skottskadade mannen fördes till sjukhus medan de två poliser som varit först på platsen togs ur tjänst. Deras vapen beslagtogs också enligt rutin och händelsen utreds vid polisens avdelning för särskilda utredningar.

Mannen har erkänt att han beväpnade sig med en yxa men förnekat brott. I förhör har mannen sagt att han låg och sov när hunden kom och försökte bita honom i halsen och att han tog yxan vid sängen och använde den för att fösa hunden framför sig. Han har sagt att han inte slog med yxan mot hunden eller hotade poliserna.

Hunden ska enligt uppgifter i utredningen ha klarat sig utan sårskador men haltat på ena benet efter händelsen.

– Att hunden lever är ett under. Han högg ju så många gånger mot hunden, säger en av poliserna i förhör.

Läs också:

Aggressiv man skjuten av polis i Timrå – förd till sjukhus

Skottet i Fagervik – vittnet: "Jag hörde poliserna skrika inne i huset"

Man sköts av polis – begärs häktad för flera grova brott

Efter skottlossningen i Fagervik – ägaren till huset måste städa upp blodet själv