Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tillåter barn att måla

/

Förra året avslog polisen Burefestivalens ansökan om att ha ett målarplank. I år godkändes ansökan direkt.

– Väggen finns för att barnen ska få vara kreativa och måla, säger arrangören Erik Lindström.

Annons

På Bureplatsen vid Norra berget anordnas det en festival på lördag. Vid förra årets Burefestival ansåg polisen att arrangören uppmuntrade till klotter genom att sätta upp en cirka 25 meter lång plywoodvägg där barnen får måla.

– I förra årets ansökan framgick det inte att målarplanket var för barn. Arrangören överklagade beslutet och specificerade syftet med väggen och då godkändes ansökan, säger Josef Wiklund, tillförordnad närpolischef i Sundsvall.

Årets ansökan godkändes direkt.

– Målarplanket kommer att finnas även i år. Det är till för barnen och används under dagen, säger Erik Lindström.

Förra året anmäldes ingen skadegörelse i samband med festivalen.

– Arrangören tar sitt ansvar. All heder åt dem då de verkar ha en uttänkt idé som inte går att relatera till klotter. Det finns inga skäl till att tro att det blir annorlunda i år, säger Josef Wiklund.

Förra året JK-anmäldes polisen i Västernorrland av föreningen Graffitifrämjandet som menade att polisen, genom att neka barnen från att måla på en vägg, brutit mot lagen.

– Det är ingenting jag känner till. Om det varit någon form av rättsligt efterspel så borde det ha lyfts fram i ansökan.

Skadegörelsen i Sundsvall har minskat med 9,3 procent under det första halvåret 2013, jämfört med samma tidsperiod 2012, enligt statistik från Rikspolisstyrelsen.

– Det är svårt att ta någon på bar gärning. Vi gör vad vi kan för att motverka skadegörelse. Det görs fina insatser från både fastighetsägare och kommunen för att sanera bort klotter, säger Josef Wiklund.

Annons